Dobeš slíbil školám psychology. Nyní je projekt pozastaven

21.10.2011 10:56

Původně ministr školství Josef Dobeš plánoval, že by zvýšil počet psychologů na školách. Tento slib se dokonce nachází i v koaliční smlouvě. Nyní je ovšem kvůli psychologům terčem kritiky.

Dobeš slíbil školám psychology. Nyní je projekt pozastaven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

V září skončil projekt, který dotovala Evropská unie, z něhož putovaly peníze na dvě stě psychologů a speciálních učitelů. Navazující projekt ale ministr Josef Dobeš těsně před přijetím odmítl a nechal ho přepracovat. Platit by měl od ledna 2012, školy ale zatím netuší, jak bude vypadat.

Nyní někteří psychologové ze škol i odešli. „Problém je netransparentnost celé věci. Byla jsem v kontaktu se školami, když byl projekt v září před koncem, a do poslední chvíle nevěděly, co se bude dít, zda budou muset školní psychologové pryč. A tato nejistota trvá doposud a ministerstvo mlčí," stěžuje si v rozhovoru pro LN Bohumila Lazarová z Masarykovy univerzity.

Podle Dobeše může zdržení fakt, že projekt je nekvalitní. Připravila ho dnes už propuštěná ředitelka Institutu pedagogicko-psychologického poradenství Jana Zapletalová. Co se však nyní v projektu mění, na to ministerstvo neodpovídá.

Související: Chládek (ČSSD): Josef Dobeš je zodpovědný za odchody psychologů ze škol

K podpoře a vzdělání těchto psychologů mělo sloužit sloužit třicet metodiků, mezi nimi i Lazarová. Na ty se ale peníze nyní nesehnaly. Některé zdroje tak tvrdí, že Dobeš nyní zvažuje, že by metodickou podporu nabídl externímu dodavateli.

„Metodická podpora je jednou z hlavních částí připravovaného projektu. Jestliže projekt na této aktivitě stojí, tak je velice nepravděpodobné, že bychom ji vypisovali jako veřejnou zakázku," míní šéf Národního ústavu pro vzdělávání Václav Hořejší.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…