Dobešem to nekončí. Nečas možná brousí nože na další ministry

23.03.2012 8:24

Dnes dopoledne rezignuje na svou funkci ministr školství Josef Dobeš (VV). Jde již o osmého ministra, který opouští kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Bude poslední? Deník MF Dnes spekuluje, že nejspíš ne. Na řadu by prý mohli přijít ministr spravedlnosti Jiří Pospíši,l ministr obrany Alexandr Vondra (oba ODS), nebo ministr vnitra Jan Kubice.

Dobešem to nekončí. Nečas možná brousí nože na další ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas hovoří ke spolustraníkům

Odcházející šéf resortu školství Josef Dobeš (VV) není ani zdaleka prvním mužem, který opouští vládu Petra Nečase (ODS), a nemusí být ani poslední. Své jisté nemá ministr obrany Alexandr Vondra (ODS, jenž se do hledáčku médií dostal kvůli kauze ProMoPro. Dalším na řadě by mohl být ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), a to kvůli tomu, že se postavil na stranu „jednoho z bojujících klanů na státním zastupitelství“, jak popisoval střet v justici sám Nečas.  

Nečas spekulace popřel

Někteří koaliční poslanci, kteří ovšem nechtějí být jmenováni, potvrzují, že větší vládní rošáda není vyloučena. Jediný, kdo to vylučuje, je osoba k tomu nejpovolanější – Nečas, který na dotaz, zda plánuje „větší rekonstrukci vlády“, včera odpověděl: „Neplánuji.“ Lze však namítnout, že by to nekřičel do světa, ani kdyby ji opravdu plánoval.

Proti premiérovu tvrzení hovoří teze, že ministerstvo vnitra je v rukou nestraníka a politici mohou projevit zájem o ovládnutí tohoto silového resortu. Stejně tak je podle deníku možné, že nejmenší vládní strana Věci veřejné odstřelí ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, který možná není dostatečně loajální. Jankovský ovšem v jednom šiku s premiérem popírá, že by slyšel cokoli o plánovaných změnách. „O rekonstrukci vlády jsem neslyšel,“ podotkl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…