Dobrá zpráva: Nezchudnete. Bude teplo

16.02.2022 8:32

Již několik let po sobě je znát, že zimy nejsou tak chladné jako bývaly ještě před čtyřiceti až padesáti lety. Na přelomu let 1978 a 1979 ze dne na den poklesly teploty o více než 20 stupňů. Poslední zimy jsou mnohem mírnější. Pro lidi to mimo jiné znamená, že nevydají za topení tolik peněz a energetická krize naštěstí nebude tak drsná, jak by mohla být, kdyby udeřila tuhá zima. Lidé i vláda Petra Fialy si tak mohou trochu oddechnout.

Dobrá zpráva: Nezchudnete. Bude teplo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Česko, ale i další evropské státy, trápí energetická krize a prudce rostoucí ceny plynu i elektřiny. Vláda Petra Fialy rozšířila prostor pro podání žádosti o příspěvek na bydlení, který má lidem pomoct utáhnout vysoké ceny energií. Ale teď se zdá, že nakonec možná nebude tak zle. A to díky relativně teplé zimě, kterou letos prožíváme.

„Rodiny přinejmenším nečeká tak velký šok při jarním vyúčtování energií,“ potvrzuje mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort.

Relativně teplá zima má vydržet po celý únor. V březnu by možná mohlo přijít jisté ochlazení, ale také by přijít nemuselo. To se teprve ukáže.

„Pokud například rodina platila za plyn tři tisíce měsíčně, může vládními experty očekávané padesátiprocentní zdražení zvýšit účet za plyn o patnáct set korun. O pětinu nižší spotřeba však zajistí, že měsíční náklady vyrostou jen o šest set korun,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …