Dobrovolníci vyprostili část pancéřového zvonu pevnosti u Králík

07.07.2018 21:45

Více než desítce dobrovolníků se dnes podařilo vyzdvihnout několikatunovou střepinu pancéřového zvonu z šachty pěchotního srubu u Králík. Objevena byla před dvěma lety při čištění šachty od suti a patří k jedněm z největších pozůstatků pevnostního pancíře objeveného při zřizování muzeí československého opevnění po roce 1989. Část zvonu váží odhadem 3,5 tuny a bez jeřábu by ji nebylo možné vyprostit, řekla ČTK Marie Chudobová z tvrze Hůrka.

Dobrovolníci vyprostili část pancéřového zvonu pevnosti u Králík
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Opevnění u Soumarského mostu

„Samozřejmě střepinu bude potřeba ještě očistit, dát jí trochu důstojný vzhled, protože v betonu ve zvonové šachtě byla skoro 70 let. Už ji ale máme před vchodovým objektem a už dnes ji někteří návštěvníci uvidí,“ uvedla Chudobová.

Anketa

Věříte, že za 10 let se naše země bude mít lépe než dnes?

13%
hlasovalo: 9427 lidí


Jde o část pancéřového zvonu z pravé šachty pěchotního srubu K-S10 „U boží muky“, který patří do sestavy dělostřelecké tvrze Hůrka poblíž Králík. Pancéřový pěchotní zvon na pravé krycí křídlo srubu vyrobily Škodovy závody v rámci druhé výrobní série pod pořadovým číslem 63. Na srub byl tento mohutný pancíř s hmotností 52 tun a třemi střílnami pro kulomet vzor 26 osazen 7. června 1938. V levé šachtě srubu se dodnes nachází nepoškozený podkladový prstenec zvonu. Většina pancéřových částí pevnostního systému byla zničena během druhé světové války nebo v 50. letech minulého století, kdy skončily ve šrotu.

dos gcm

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…