Dobytí Kavčích hor, Babišova falanga. Spravte si náladu u komentáře Jiřího Leschtiny

16.03.2020 18:02

Redaktor Českého rozhlasu se pustil do „Babišova muže na špinavou práci“. Zkritizoval Stanislava Berkovce, který rozeslal manuál na dovolbu členů Rady České televize i těm, kteří to dostat neměli. „Každopádně teď Babišův plán na dobytí Kavčích hor získal jasné obrysy: s pomocí spojenců z KSČM, SPD a Trikolóry získat kontrolu nad Radou ČT. Nejpozději v příštím roce, kdy se bude volit dalších pět nových radních. A ještě před sněmovními volbami zlikvidovat ředitele České televize a proměnit vlivné veřejnoprávní médium v hlásnou troubu Andreje Babiše a jeho mocenského souručenství,“ popsal Jiří Leschtina.

Dobytí Kavčích hor, Babišova falanga. Spravte si náladu u komentáře Jiřího Leschtiny
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Jiří Leschtina, redaktor Českého rozhlasu, se na svém Facebooku obořil do Stanislava Berkovce, kterého nazval mužem Babiše na špinavou práci. Leschtina na úvod napsal, že pokud chce politická strana ovládnout Radu České televize, tak to může udělat údajně dvěma způsoby.

První možností je podle Leschtiny neschválení výročních zpráv, čímž dojde k okamžitému odvolání celé rady a k volbě rady nové. Druhou možností je podle něj pomalé dosazování svých příznivců. „Což je méně nápadný, navenek elegantnější postup. Pokud ho ovšem nesvěříte muži na špinavou práci jako teď hnutí ANO při volbě šesti nových členů rady České televize. Tím, kdo se ujal temného poslání, je předseda volebního výboru Sněmovny Stanislav Berkovec, který pro poslance hnutí ANO zpracoval kádrový manuál i s pěti doporučenými favority,“ dodal redaktor.

Anketa

Má opozice pravdu, že Babišova vláda selhala při shánění roušek a respirátorů?

12%
88%
hlasovalo: 19867 lidí

Kádr hodný podpory ANO pak vypadá prý tak, že bude hájit zájmy Andreje Babiše a musí být kritický k řediteli České televize Petru Dvořákovi a údajně musí být připraven hlasovat pro jeho odvolání. Takové předpoklady nemají vzbuzovat pozornost médií, když budou nenápadné.

„Spisek, v němž se autor neštítí ani očernění anoistům nevonících kandidátů, nejenže připomíná temné doby estébáckých hlášení a odrovnávacích posudků. Ale také navádí poslance ANO k překročení zákona, který jasně říká, že člen mediální rady nesmí při výkonu své funkce působit ve prospěch politických stran a hnutí.

Hnutí ANO od počátku funguje pod železnou rukou svého předsedy. A je dost nepředstavitelné, že by Berkovcův materiál vznikal za zády Andreje Babiše,“ konstatoval Leschtina.

Babišův plán na „dobití Kavčích hor“ s pomocí spojenců z KSČM, SPD a Trikolóry tak získal údajně jasné obrysy – dostat kontrolu nad Radou ČT. V příštím roce se totiž má volit dalších pět radních, čímž by se ještě před sněmovními volbami mohlo podařit podle Leschtiny zlikvidovat ředitele ČT Petra Dvořáka. Tím by se prý mohlo Babišovi podařit přeměnit veřejnoprávní televizi v hlásnou troubu Andreje Babiše.

„Berkovec poté, co omylem rozeslal své kádrovácké kompro i na nechtěné adresy, má to zřejmě v čele volebního výboru spočítáno. Jeho dílo ale žije dál.“

Poslanci zatím zvolili tři radní. Přičemž bývalý šéf zpravodajství České televize Roman Bradáč a ekonom Pavel Kysilka patří k těm, které Berkovec doporučil ke schválení. Třetím novým radním se stal bývalý hokejista a exposlanec ČSSD Jiří Šlégr. Jako úlitba koaličním sociálním demokratům. Aby nebylo do oka tak bijící, že Babiš své neduživé spojence už úplně přehlíží.

Přitom někdejšího viceguvernéra České národní banky a generálního ředitele České spořitelny Pavla Kysilku si nelze tak úplně představit jako loajální loutku Andreje Babiše. A brzy se ukáže, zda kádrovák Berkovec nepřecenil Kysilkovu vděčnost za to, že ho hnutí ANO dosadilo do čela dozorčí rady Českých drah.

Anketa

Co říkáte na opatření vlády ze dne 15.3., která omezují svobodu pohybu?

hlasovalo: 23629 lidí

Každopádně do druhého kola volby prošli i tací slovní bijci veřejnoprávních médií jako bývalá ekonomka Institutu Václava Klause Hana Lipovská nebo oblíbenec Klause mladšího Lubomír Veselý. Řady útočné falangy, která by měla vypudit současné vedení ČT z Kavčích hor, tedy ještě mohou rozšířit ti praví zarputilci.

A kdyby přece jen všechno neklaplo? Doladit to bude možné při volbě radních v příštím roce.

A jaké musejí mít uchazeči kádrové předpoklady ke zvolení? To teď mají od pana Berkovce černé na bílém,“ zakončil Jiří Leschtina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…