Dochází k nerovnoměrnému zatížení soudců, prohlásil náměstek Melzer

18.03.2012 14:53

Diskuse v Otázkách Václava Moravce se stočila k soudcům a k často pomalé rychlosti jejich práce. O tom přišli mluvit ombudsman Pavel Varvařovský, prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník a náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer.

Dochází k nerovnoměrnému zatížení soudců, prohlásil náměstek Melzer
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Tomáš Lichovník připustil, že v České republice není dostatek soudců při nerovném rozložení případů, které musí řešit. Bylo by prý potřeba posílit odborný aparát.
Ombudsman Varvařovský vzkázal lidem, aby zvažovali, zda nejde některé věci vyřešit smírně. „Při troše právní znalosti by si někteří lidé měli připustit, že některé věci se vyhrát nedají,“ řekl v OVM.

Varvařovský od lidí dostává nejvíce stížností na to, že se nerozhoduje v přiměřené době. K tomu dále dodal, že tohle mohou řešit i předsedové soudů a ne jenom ombudsman.

Jednotliví soudci jsou nerovnoměrně zatíženi

Náměstek ministra spravedlnosti Melzer vysvětlil, že dochází k nerovnoměrnému zatížení jednotlivých soudců.
„Naše systematizace se zabývá přerozdělením počtu míst, které máme k dispozici. Je také třeba podívat se, kolik má být optimálně soudců,“ vysvětlil Melzer.

Podle Lichovníka by zde mělo být 3632 soudců. Chybí prý zhruba 800 soudců. „Dá se to napravit odborným aparátem. Zatímco se soudce, pokud je jmenován, nikdo zbavit nemůže, odborného aparátu se lze zbavit, pokud se škrtá v rozpočtu,“ upozornil. Odborným aparátem myslí například asistenty či zapisovatelky, bez kterých se soudní řízení nemohou obejít.

Některé soudy se musejí potýkat s „nedodělky“, proto zde dochází ke zpoždění

Lichovník dále vysvětlil, že u některých soudů trvá vyřízení případu déle, protože jsou zde nahromaděné tzv. nedodělky.

„Něco jiného je soudit v kraji, kde je stálé obyvatelstvo a nedochází zde k migraci. Jestliže jsme v severních Čechách nebo v ostravské aglomeraci a někdo tam zažaluje člověka, může se stát, že on už tam dávno nebydlí,“ popsal jednu z příčin nedodělků.

Náměstek Melzer k tomu dodal, že pokud dojde k chybě, podá ministerstvo kárnou žalobu. Lichovník ale odmítl, aby byly soudy stíhány kvůli průtahům. „Není tady žádná motivace k tomu, aby soudce sám od sebe pracoval lépe. Systém je tady jednostranně nastaven. Soudci jsou trvale přetížení a nemají vyhlídku na to, že se to může zlepšit,“ řekl v OVM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…