Dohnal na NKÚ končí. Soud zamítl jeho odvolání

20.02.2012 13:17

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal ve své funkci končí. Bránil poslanecké kontrole v auditu, což obvodní soud viděl jako trestný čin, a vyměřil mu osmiměsíční vězení s podmínkou na osmnáct měsíců. Dohnal se proti rozhodnutí odvolal, ale Městský soud v Praze jeho odvolání zamítl.

Dohnal na NKÚ končí. Soud zamítl jeho odvolání
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"Podle premiéra Petra Nečase se potvrdily pochybnosti, které na adresu prezidenta NKÚ Františka Dohnala vyslovil už v minulosti. Z těchto důvodů ho rozhodnutí soudu nepřekvapilo," řekl serveru iDNES.cz mluvčí vlády Jan Osúch.

Dohnal teď musí okamžitě skončit v čele úřadu. "Kdyby ale byl před zvolením do funkce prezidenta NKÚ zaměstnancem této kontrolní instituce, tak by se mohl vrátit na své původní místo. Jenže on zaměstnancem NKÚ nebyl, takže vteřinou právoplatnosti viny nemá právo vstupu do budovy NKÚ," tvrdí bývalý kontrolor NKÚ a doktorand Právnické fakulty Univerzity Karlovy Karel Světnička.

Trestní oznámení na Dohnala podal šéf kontrolního výboru sněmovny a šéf komunistů Vojtěch Filip. Předtím už dvakrát vyvázl Dohnal za stejné chování s pokutou. I tentokráte tvrdí, že je nevinen a že jde o politický boj.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…