Dohoda o obilí? Erdogan jednal s Putinem. A jedná i šéf OSN

03.09.2023 10:41 | Monitoring

Ruský prezident Vladimir Putin bude v pondělí v černomořském letovisku Soči jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, důvodem je hledání alternativy k obilné dohodě. Ankara a OSN se snaží oživit dohodu o vývozu obilí z Ukrajiny, která pomohla zmírnit celosvětovou potravinovou krizi.

Dohoda o obilí? Erdogan jednal s Putinem. A jedná i šéf OSN
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko od obilné dohody odstoupilo v červenci - rok poté, co ji zprostředkovala OSN a Turecko - a stěžovalo si, že jeho vlastnímu vývozu potravin a hnojiv brání překážky a že do potřebných zemí se nedostává dostatek ukrajinského obilí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury Reuters uvedl, že Erdogan, který dříve sehrál významnou roli při přesvědčování Putina, aby dohodu dodržel, bude v pondělí v Soči jednat s šéfem Kremlu, podrobnosti ale neuvedl.

Turecký ministr zahraničí Hakan Fidan se v pátek v Moskvě setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem, aby s ním před setkáním s Erdoganem jednal o obilí.

Šojgu prohlásil, že není vinou Ruska, že dohoda o obilí ztroskotala, a zopakoval ruské stanovisko, že Moskva se k ní vrátí, pokud budou splněny všechny sliby dané Rusku. „Dnes to není naše vina, ale je to zastaveno," uvedl Šojgu v prohlášení zveřejněném ministerstvem obrany. „Zde můžeme říci jen jedno, že pokud bude splněno vše, co bylo Rusku slíbeno, bude dohoda prodloužena."

„Ukázalo se, že je to obtížnější než budovat nové koridory, nové pozemní trasy," řekl Šojgu, který se zúčastnil slavnostního podpisu dohody o Černém moři v Istanbulu v roce 2022.

Dohoda o dodávkách obilí z černomořských oblastí měla bojovat proti celosvětové potravinové krizi, kterou podle OSN zhoršila ruská invaze na Ukrajinu v únoru 2022, kterou Rusko označuje za „speciální vojenskou operaci".

V současné době probíhají kroky k oživení dohody. Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek uvedl, že zaslal ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi „soubor konkrétních návrhů" zaměřených na oživení dohody, která by umožňovala bezpečný vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nějak se v tom neorientuju, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebadaxe1 , 03.09.2023 11:58:01
V lži-dnes se píše jak slavně proplulo už 6 lodí z UA kamsi mimo Černé moře. Jenže ta první byla kontejnerová, takže obilí rozhodně nevezla. Další pak vezli železnou rudu a nějaké její upravené deriváty (asi hrudkovanou rudu) další tři není jasné co vezou, ale kupodivu se nechlubili že by něco k jídlu. Tak jak je to vlastně s tím hladomorem? Je jasné, že zastavení vývozu z UA prospívá ostatním producentům, tedy USA, Kanadě a Rusku, ale nějak mi přijde že i loni se svět bez UA obilí obešel a ani letos jsem nenarazil na volání vyzáblých černoušků po jídle. Spíš jsem narazil na fotku dobře živených chlapů se zbraněmi a řadu různých tamních převratů.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…