Dohoda v EU: Po zákazu dovozu ruské ropy je tu i cenový strop

02.12.2022 20:28 | Kauza

Velvyslanci zemí Evropské unie se v pátek shodli na parametrech cenového stropu na ruskou ropu převáženou tankery. Oznámilo to české předsednictví EU. Cenový strop navrhla v září skupina zemí G7 a jeho cílem je zabránit Moskvě, aby profitovala z vývozu ropy, a zároveň zabránit prudkému nárůstu cen, uvádí BBC.

Dohoda v EU: Po zákazu dovozu ruské ropy je tu i cenový strop
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Klíčová ruská exportní surovina se v rámci dohody zemí G7 nebude moci prodávat za více než 60 dolarů (1390 Kč) za barel. Evropský blok by měl dohodu, kterou dosud blokovalo Polsko požadující nižší maximální cenu, formálně potvrdit během víkendu.

V platnost vstupuje zákaz dovážet po moři ruskou ropu do EU v pondělí, strop se tak bude týkat dodávek mířících do jiných zemí, informuje BBC.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
Zavedením cenového stropu na ruskou ropu dováženou po moři se západní země snaží připravit Rusko o příjmy z exportu ropy, díky kterým financuje svou válku na Ukrajině, na niž zaútočilo letos v únoru.

V rámci G7 se diskutovalo o cenovém stropu 65 až 70 dolarů. Zatímco ale jižní přístavní země v čele s Řeckem požadovaly vyšší strop, Polsko a pobaltské státy naopak prosazovaly nižší hranici. Polsko v pátek oznámilo svou podporu poté, co bylo ujištěno, že strop bude zachován na úrovni o 5 % nižší, než je tržní sazba.

Podpora Polska návrhu znamená, že EU může dodržet svůj plán zavést cenový strop do 5. prosince. Kromě stropu zavádí EU od 5. prosince také zákaz pro dovoz ruské ropy (nejen po moři, ale i potrubím), jenž se 5. února rozšíří i na ropné produkty, například benzin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…