Dohra vyznamenání: Novináři vylili Zemanovi na hlavu kýbl špíny. Zde je protiúder a poznámka, že už se zase blíží...

29.10.2015 12:27

Tak jako každý rok vzbuzuje výběr osob vyznamenaných prezidentem u příležitosti státního svátku 28. října diskuze, polemiky a hodnocení. I letos jsou některá jména kritizována. Zastání však prezident Zeman nachází u představitelů své spřízněné Strany práv občanů.

Dohra vyznamenání: Novináři vylili Zemanovi na hlavu kýbl špíny. Zde je protiúder a poznámka, že už se zase blíží...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu

Anketa

Kdyby dnes byly prezidentské volby, volili byste Miloše Zemana?

90%
10%
hlasovalo: 18830 lidí

„Byli oceněni stejně jako u každého prezidenta lidé jemu blízcí i vzdálení. Nevidím tam žádnou osobu, která by si to nezasloužila. Nedošlo k žádným průvodním jevům jako loni, když se mluvilo o té bundě. Ocenění toho chlapce, který položil život za spolužačku a lidé mu tleskali vestoje, to byl pozitivní jev,“ prozradil ParlamentnímListům.cz místopředseda SPO Marian Keremidský.

Místopředseda SPO Marian Keremidský k tomuto tématu napsal už před svátečním dnem text. V něm předpověděl mediální lynč prezidenta. „Tak jako loni kolem oslav státních svátků 28. října a 17. listopadu proběhl hon na prezidenta, který vyvrcholil nechutnostmi na Albertově, tak se i letos blíží mediální lynč prezidenta. Opět je tady starý známý evergreen. Rektoři odmítli pozvání na oslavy 28. října. Zvlášť agresivně se vyjádřil rektor Masarykovy univerzity. Ale ruku na srdce, koho to zajímá, že se nezúčastníte, pane rektore, oslav 28. října? Tak tam prostě nebudete. Dále se musí použít kritika někoho z vyznamenaných. To je taky stará písnička, i letos se to použilo. Takže nic nového pod sluncem.“

Kritika, jak předvídal Keremidský, skutečně přišla. Nejvíce se snesla na herečku Jitku Frantovou Pelikánovou (manželku jedné z hlavních postav roku 1968 Jiřího Pelikána) pro její údajnou spolupráci se Státní bezpečností (což ona sama popírá) a na Miroslava Tomana staršího, který svoji kariéru odstartoval za normalizace a dotáhl to až na ministra zemědělství komunistické vlády premiéra Lubomíra Štrougala. „Zeman je jako táta zombie. Oživuje ‚mrtvoly‘. Toman, Čuba...“ konstatoval na příklad publicista Jaroslav Kmenta. „Dnes se bude ve velkém vyznamenávat skupina práskačů Stb za zásluhy o stát. Tak se dívejte, protože něco podobného nikde na světě již neuvidíte,“ zvolil ostrý tón Martin Michal, manžel zpěvačky Heleny Vondráčkové. „Jaký prezident, takoví vyznamenaní. Bolševici, estébáci, komedianti, veršotepci a pár slušných lidí, kteří posloužili jako stafáž,“ mínil novinář Dalibor Balšínek.

K Jiřině Frantové Pelikánové uvedl: „Nedovolím si nikoho soudit. Až u vůbec ne na základě dokumentů bývalé tajné bezpečnosti. To je takový evergreen. Neměli bychom tomu dávat zelenou. Na lidech kolem sebe vidím, že je to nechává chladnými. Dvacet pět let po „Listopadu“ neustále hlídat, jestli někdo něco dělal s Stb, nebo nedělal, mi přijde směšné. Nehledě, že nikdy nepřijdeme na to, jak to bylo. Protože to byla tajná instituce, která měla nějaké materiály. Otázkou ale je, nakolik jsou pravdivé,“ vysvětlil. „Vždycky se najdou ocenění, kteří budou kritizovaní. Tak to bylo u všech prezidentů. Jestli jeden z celé té plejády třiceti šesti jmen je pro někoho kritizovatelný, tak jde o minimální počet,“ konstatoval v narážce na Miroslava Tomana.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…