Dojemné příběhy: Zpívali uprchlíkům české lidovky. Hráli jim na ukulele. Čutali s dětmi do meruny

29.10.2015 10:23

Finanční poradkyně, předsedkyně krajského sdružení Pirátské strany a matka tří dětí Barbora Příbová z Děčína se odhodlala jet jako dobrovolnice pomáhat uprchlíkům do Chorvatska. Na světlé i temné chvilky, které na Balkáně zažila, zavzpomínala po návratu v rozhovoru pro server manipulátoři.cz.

Dojemné příběhy: Zpívali uprchlíkům české lidovky. Hráli jim na ukulele. Čutali s dětmi do meruny
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Mezi nejintenzivnější momenty, které prožila v Chorvatsku, řadí Příbová okamžik, kdy jí došlo, že se uprchlíkům nedá říct úplná pravda. „V jejich očích svítila naděje. Ale my jsme věděli, že chorvatské autobusy jednou přestanou k hranici zajíždět a oni zůstanou uvězněni na území nikoho. Což se stalo,“ vzpomíná členka Pirátské strany.

Za negativní zážitek považuje i moment, kdy s hrstkou dalších dobrovolnic tvořila živou zeď, která davu uprchlíků bránila atakovat chorvatské autobusy a musela sledovat zoufalství v očích otců, kteří mávali svými miminky nad hlavami tak, aby byli zrovna oni vybráni k cestě chorvatským autobusem. „A obrovskou bezmoc jsem cítila po zásahu srbské úřednice, která spustila onu katastrofu tím, že rozhodla o vypuštění lidí z desítek přes noc stojících autobusů. Veškerý systém vzal v tu chvíli za své. Dav je nekompromisní,“ říká Příbová.

Při pomoci uprchlíkům lze prý zažít tragikomické momenty. „Třeba kouzelník z Polska kouzlící i českým dobrovolníkům pro radost, nebo společné čutání se syrským chlapcem v první linii, který míč kopl až ke stojícím policistům a ti mu ho přihráli nazpět,“ líčila žena, která se rozhodla pomáhat uprchlíkům. „Nebo umělé vytváření pozitivní atmosféry při nekonečném nočním čekání na autobus, který nepřijede, v chladu a zápachu vojenských stanů. Na to nikdy nezapomenu, s kytarou a ukulele jsme jim zpívali české lidovky a oni byli tolik šťastní!“ našla Příbová alespoň nějakou světlou chvilku své balkánské mise.

Plné znění rozhovoru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…