Dokončil celý mandát, stejně odešel s ostudou. Takový byl rok 2017 Bohuslava Sobotky

26.12.2017 12:14

Dnes již bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uzavírá složitý rok. Zatímco v lednu Sobotka vedl nejsilnější parlamentní stranu s padesáti poslanci a byl premiérem země, na konci roku je jen řadovým zákonodárcem v relativně malém patnáctičlenném klubu. Ačkoli byla jeho vláda poměrně úspěšná, volební smetanu místo Sobotky slízl současný premiér Andrej Babiš.

Dokončil celý mandát, stejně odešel s ostudou. Takový byl rok 2017 Bohuslava Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dosluhující premiér Bohuslav Sobotka

Server iRozhlas.cz se ohlíží za politickým rokem 2017. Pro Bohuslava Sobotku to nebyl příliš pozitivní rok. Zatímco ještě na jeho začátku byl předsedou vlády a na zatím posledním sjezdu strany byl zvolen za volebního lídra, na konci roku bylo všechno jinak. Z pozice volebního lídra byl sesazen kvůli neuspokojivým volebním průzkumům, premiérem už také není a k dovršení smůly se mu nedařilo ani v rodinném životě. V průběhu roku oznámil rozluku svého manželství.

Sobotkovým největším politickým problémem se stala tzv. demise – nedemise. Sobotka chtěl pět měsíců před volbami z vlády odstranit Andreje Babiše, ale prezident Zeman dával najevo, že Babiše jen tak neodvolá. Politici zavedli spor o tom, zda prezident smí proceduru odvolání ministra zdržovat, když to premiér požaduje, a Sobotka nakonec zvolil trochu jinou cestu. Rozhodl se podat demisi celé vlády. I tady však narazil na postoj prezidenta Zemana. Miloš Zeman dával najevo, že by tatáž vláda mohla pokračovat dál, jen bez Bohuslava Sobotky. Končící premiér si proto demisi rozmyslel a začal opět požadovat odchod Andreje Babiše z kabinetu.

Tyto politické otočky Bohuslavu Sobotkovi a sociální demokracii jako celku nijak nepomohly. Andrej Babiš mohl tvrdit, že je obětí politikaření, intrik a že ho jeho političtí konkurenti chtějí umlčet. Výsledky voleb mimo jiné ukázaly, že voliči tento výklad celé situace Babišovi uvěřili.

„Když jsem se podíval na ta první čísla, tak ten nejsilnější pocit bylo zklamání z toho množství hlasů a z toho, jak celkově volby dopadly, protože to, co je znepokojivé, je vzestup extrémních stran,“ citoval Sobotku Radiožurnál.

A jako by toho ve tvrdém politickém roce Bohuslava Sobotky pořád nebylo dost, jeho domovská stranická organizace expremiéra vyzvala, aby se vzdal mandátu, protože ČSSSD přivedl k propasti. Sobotka se však svého mandátu odmítl vzdát. V tuto chvíli je z něj opoziční poslanec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…