Doktor Macek: Lidovec Kalousek se už těší na koalici s ČSSD

04.04.2012 11:49

Zatím poslední vládní krize, kterou opět vyvolaly Věci veřejné, se při pohledu zvenčí jeví jako stále nepřehlednější. Předseda strany na jedné straně tvrdí, že má v šuplíku demise svých ministrů, ale tři ministři VV je odmítli podat. Oba koaliční partneři předčasné volby na první pohled vítají, protože mají plné zuby vlády s VV, ale stále existuje možnost, že k žádným předčasným volbám nedojde. Tento vládní zmatek hodnotí mezi jinými také politický glosátor Miroslav Macek.

Doktor Macek: Lidovec Kalousek se už těší na koalici s ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Pravidelný glosátor politického dění Miroslav Macek si dnes podle očekávání všímá propuknuvší vládní krize. Dospívá přitom k přesvědčení, že ostrý tón prohlášení strany, se kterým včera vystoupil její předseda Radek John, by odpovídal volebnímu výsledku okolo 40% hlasů a ne současným preferencím, které se nacházejí hluboko pod pěti procenty. Sžíravé kritiky však nezůstali ušetřeni ani premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Měkkýšovitá zásadovost  

„Mezitím Miroslav Kalousek, povahou stále lidovec, vypouští věty o předčasných volbách a už se vidí na jedné lodi s ČSSD. Škoda jen, že jeho zásadový postoj k (řečeno jeho slovy) „něčemu tak odpornému, jako jsou Věci veřejné“, vypukl až po téměř dvou letech. Také premiér Nečas má najednou velmi „zásadové“ postoje, kdyby se ovšem nechoval během doby vládnutí často měkkýšovitě, dnešní problémy by neměl, napsal komentátor.

Diskutabilní bude podle Macka také postoj ČSSD, která sice v předčasných volbách cítí šanci na drtivé volební vítězství, ale je otázka, zda by byla její případná vláda schopná dosáhnout toho, co slibuje, v podmínkách evropské dluhové krize, která kontinentem cloumá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…