Doktor Macek promluvil k volbám

13.10.2014 12:11

Bývalý místopředseda ODS a politický glosátor Miroslav Macek se se čtenáři svého blogu podělil o několik postřehů z komunálních voleb. Některé skutečnosti mají podle něj potenciál stát se velmi nebezpečnými.

Doktor Macek promluvil k volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Za první potenciálně nebezpečnou skutečnost považuje Macek nízkou volební účast, kterou připisuje na vrub převládající nespokojenosti občanů, již si myslí, že volby stejně nic nezmění a tak k volebním urnám raději ani nejdou.

Do budoucna by prý mohlo být rovněž nebezpečné, že ve velkých městech chybí vyšší střední a střední třída. Tento „nedostatek“ se podle Macka projevil již nyní, když zvítězili kandidáti hnutí ANO, jako je Adriana Krnáčová či Milan Feranec. Kdyby byly skutečně výše zmíněné třídy ve velkých městech etablovány, k něčemu podobnému by prý nedošlo.

K hnutí ANO přidává Macek další poznatek, a to ten, že vítězní kandidáti údajně již předem plánovali audity hospodaření převzatých radnic. Což by podle bývalého místopředsedy ODS mohlo být chvályhodné, pokud by to ovšem nesloužilo pouze politickým cílům Andreje Babiše. „Kriminalizace politiky jako mocenský prostředek je metoda opět vysoce nebezpečná. Je vidět (kupříkladu opět v Olomouci, kde se promptně domluvily zbývající strany proti ANO), že si to ostatní strany velmi silně uvědomují,“ konstatuje Macek.

Silné a schopné osobnosti by se podle něj neměly bát kandidovat a podílet se na věcech veřejných. V žádných volbách se totiž nikdy neztratí. Pokud tak neučiní, vyklízejí akorát prostor kandidátům hnutí ANO, což považuje Macek za potencionálně velmi nebezpečné.

TOP 09 hodnotí glosátor jako „typickou pražskou schwarzenbergovskou stranou bez silných osobností v regionech“. Volební výsledky ODS podle něj naznačují, že strana přežila klinickou smrt a pokud se neobjeví skandály na její vedení (což považuje Macek za nepravděpodobné), má nejhorší za sebou a v budoucnu může jenom získávat.

Co napsal MUDr. Macek:

Komunální volby skončily a zde je několik postřehů z nich:

Nízká volební účast byla způsobena nikoliv spokojeností občanů, nýbrž naopak jejich nespokojeností, spojenou s názorem, že volby stejně nic nezmění. Což je potenciálně velmi nebezpečné.

Ve velkých městech stále chybí etablovaná vyšší střední a střední třída (patriciát). Ten by nikdy nedovolil, aby zvítězili takoví kandidáti, jako kupříkladu v Praze Adriana Krnáčová či v Olomouci Milan Feranec. Což je potenciálně velmi nebezpečné.

Vítězní babišovci již předem plánovali audity hospodaření převzatých radnic, což by mohlo být chvályhodné, pokud by to ovšem nesloužilo jen a jen politickým cílům Andreje Babiše. Kriminalizace politiky jako mocenský prostředek je metoda opět vysoce nebezpečná. Je vidět (kupříkladu opět v Olomouci, kde se promptně domluvily zbývající strany proti ANO), že si to ostatní strany velmi silně uvědomují.

Silné a schopné osobnosti se v žádných volbách nikdy neztratí. Pokud ovšem odmítají podílet se na věcech veřejných, vyklízejí tím prostor „babišovským“ kandidátům. Což je potenciálně velmi nebezpečné.

TOP 09 je typickou pražskou schwarzenbergovskou stranou bez silných osobností v regionech.

ODS přežila avizovanou klinickou smrt a pokud se neobjeví žádné skandály na její nové vedení (což je více než pravděpodobné), má nejhorší za sebou a může v budoucnu trpělivou politikou krok za krokem opět získávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …