Dokud tu budou Čížkové jako Rychetský, nevrátím se, tvrdí Mašín

08.08.2010 17:22

Odbojář Josef Mašín se od své emigrace do USA v roce 1953 v Česku neukázal. Nepřijel ani na pohřeb svého nejlepšího přítele. Nic se tu totiž nezměnilo.

Dokud tu budou Čížkové jako Rychetský, nevrátím se, tvrdí Mašín

"Milan rozumí tomu, proč jsme nepřijeli. Bylo by krásný, kdybychom mohli přijet na pohřeb našeho kamaráda. Ale bylo by to falešný znamení, že je tu všechno v pořádku," řekl Mašín v rozhovoru pro Lidové noviny. On ani jeho bratr Ctibor na pohřeb Milana Paumera nakonec i přes spekulace nedorazili.

Nepřijeli prý proto, že se tu nic nezměnilo. "Pořád existuje komunistická strana, trvá kontinuita komunistického práva. Ty rošťáci jako pan Jičínský nebo Rychetský byli členy komunistické strany. V Americe by bylo nemožný, aby byl předsedou Ústavního soudu bývalý člen mafie," vysvětlil muž, který se pro svobodu prostřílel na západ.

Něco se přece mění, ale ne dost rychle

Nakonec Mašín přiznal - mění se snad konečně alespoň trochu povědomí lidí. Hlavně v mladých spatřuje naději. Těší ho také politici, kteří dorazili na Paumerův pohřeb. "Já jejich přítomnost na Milanově pohřbu považuji za velice odvážný krok. Takže tam muselo hrát roli nějaké jejich vnitřní přesvědčení," domnívá se.

Konkrétně se na pohřeb dostavili premiér Petr Nečas, ministr obrany Alexandr Vondra, ministr vnitra Radek John a šéfové obou komor parlamentu Miroslava Němcová a Přemysl Sobotka.

Ministr Vondra dokonce o Mašínech a Paumerovi hovoří jako o hrdinech. "Národ potřebuje hrdiny a opravdoví hrdinové nebyli salónní bojovníci, ale lidé, kteří vzali zbraň do ruky a za něco bojovali," řekl v rozhovoru pro Právo.

Naopak prezident Václav Klaus na svém blogu zveřejnil kritický článek historika Tomáše Zahradníčka. Jeho syn Václav Klaus ml. by po Mašínech dokonce chtěl, aby se za své činy veřejně omluvili.

První smírčí krok udělal Topolánek

"První krok udělal před dvěma lety Mirek Topolánek," připomněl Mašín. Tehdejší premiér udělil oběma bratrům i Paumerovi plaketu za zásluhy. Zval je prý i do Česka. On i několik poslanců a senátorů.

"Nabízeli mi: nemusíš se bát, my ti dáme ochranku. Představte si tu ostudu: já přijedu do Čech a musím mít ochranku?" divil se Mašín.

"Já tedy myslím, že většina Čížků - tak já říkám těm postkomunitům v Čechách - by ani odvahu k tomu, něco mi udělat, nenašla. A kdyby ji někdo našel, tak nevím, jak by to skončilo. Možná by přibyl další důvod, proč říkat, že Mašín je vrah."

Nezadržel by ho prý ani jeho uctyhodný věk 78 let. Je prý "v dobrým shapu".

Čtěte:

Paumer. Pro někoho hrdina, pro někoho vrah. Sobotka na pohřeb půjde

Útěk skupiny bratří Mašínů? Fiasko a výlet, píše Klaus ml.

Vondra nesouhlasí s Klausem: Paumer byl hrdina

Říká se, že chlapi nebrečí. Reportáž z pohřbu Milana Paumera

Reprofoto: ct24.cz

reklama

autor: par

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…