Dolejš, který podal ruku Rathovi: Nejsem pokrytec, abych dělal, že ho neznám

12.09.2012 9:23

Poslanec Richard Dolejš byl po dlouhou dobu spojencem bývalého hejtmana a poslance Davida Ratha. Minulý týden také jako jediný přišel potřást Rathovi rukou, když se ve sněmovně hlasovalo o dalším vydání poslance k trestnímu stíhání. Napsal deník MF Dnes.

Dolejš, který podal ruku Rathovi: Nejsem pokrytec, abych dělal, že ho neznám
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath a Richard Dolejš

Dolejš v rozhovoru přiznal, že se jednalo o čistě lidský akt. „Já nejsem pokrytec, abych teď dělal, že jsem Davida Ratha nikdy neviděl, neslyšel, neznal. Podal jsem mu jako člověk ruku,“ řekl.

Byl to nadějný politik. Kritizoval jsem ho vždy jen v dobrém

S Rathem spolupracoval Dolejš od roku 2004, kdy byl předsedou klubu středočeských zastupitelů ČSSD. Rath byl tehdy prezidentem lékařské komory. Společně bojovali proti privatizaci krajských nemocnic a také se vyhraňovali vůči politice ODS.

V rozhovoru pro deník MF Dnes se Dolejš vyhýbal souzení Davida Ratha. „Já jsem opravdu v Davidu Rathovi viděl nadějného politika, protože pro politiku měl jednoznačně velké nadání. Uměl formulovat myšlenky, být razantní. Měli jsme podobný pohled na řadu věcí. Když jsem ho někdy kritizoval, tak v dobrém mezi čtyřma očima,“ popsal Dolejš vztahy s obviněným poslancem.

Nevím, jestli byla mezi Rathem a Pancovou s Kottem nějaká stínohra

O spojení exhejtmana s Pancovou a Kottem prý Dolejš věděl. Považoval je ale spíš za poradce. „Jestli tam byla nějaká stínohra, já prostě nevím,“ uvedl v rozhovoru pro MfD. Připomněl, že vůči bývalému poslanci ODS Petru Kottovi vždy zastával kritický názor. Vazba tohoto exposlance na sociální demokracii je tedy vyloučená.

Dolejš dále odmítl, že by se Rath v čele Středočeského kraje choval jako oligarcha. Je přesvědčený, že by na to upozornili radní na schůzi strany. Žádné výhrady na Ratha nebyly.

Krajské vedení středočeské ČSSD už vyvodilo z kauzy důsledky. „Naše odpovědnost spočívá v personálních nominacích, a ta byla vyvozena. Vedení krajské ČSSD skončilo, zvoleno bylo nové. Čili já odmítám, že bychom nevyvodili personální odpovědnost. A já očekávám, že bude vyvozena třeba i v Ústeckém kraji, kde došlo k podobným záležitostem,“ předpokládá Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …