Dolní komora asi patří Republikánům. Uspěla žena, která by Ukrajině nedala ani cent

09.11.2022 7:30

Voliči v USA nově rozdali karty v obou komorách Kongresu, jak v dolní komoře, tedy ve Sněmovně reprezentantů, tak v horní komoře, tedy v Senátu. A zdá se, že prezident Joe Biden bude muset najít způsob, jak vládnout s formující se opoziční republikánskou většinou ve Sněmovně reprezentantů. Mapa Spojených států zčervenala a červená barva v USA patří republikánům. Uspěla i republikánská kandidátka Marjorie Taylor Greene, která mimo jiné hlásá, že Ukrajina nemá z USA dostat už ani cent.

Dolní komora asi patří Republikánům. Uspěla žena, která by Ukrajině nedala ani cent
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Ve Spojených státech se sčítají hlasy do dolní komory Kongresu, tedy do Sněmovny reprezentantů, a do jedné třetiny Senátu. V dolní Komoře Kongresu zatím výrazně dominují opoziční republikáni. Ze 435 křesel republikáni prozatím získali 190 křesel a vládní demokraté 167 křesel. K získání většiny hlasů musí jedna či druhá strana obsadit alespoň 218 křesel. Před volebním úterým demokraté kontrolovali 220 křesel, takže se prezident Joe Biden mohl opřít o křehkou většinu své strany v dolní komoře Kongresu.

Teď se zdá, že se situace obrátí. Podle průběžných výsledků se zdá, že kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů převezmou republikáni. Mapa Spojených států zčervenala a červená barva v USA patří republikánům. Uspěla i republikánská kandidátka Marjorie Taylor Greene, která mimo jiné hlásá, že Ukrajina nemá z USA dostat už ani cent. O jejích názorech informoval server TheHill.com.

„Za vlády republikánů nepůjde na Ukrajinu ani cent. Naše země je na prvním místě,“ rozohnila se Greeneová na Trumpově mítinku v Sioux City ve státě Iowa. Podle jejích slov se demokraté starají jen o Ukrajinu.

CNN: Volby v USA

Demokraté si udrželi křesla ve svých tradičních baštách na východě USA.

CNN: Volby v USA

CNN: Volby v USA

V horní komoře Kongresu, tedy v Senátu, mají zatím obě strany po 46 křeslech ze 100. V době, kdy je na východním pobřeží USA půlnoc, zpravodajská stanice CNN hlásí, že síly obou stran jsou v Senátu vyrovnané.

Vítězem senátních voleb v Ohiu se podle CNN stane republikán J. D. Vance, který uspěl víc, než se očekávalo a porazil demokrata Tima Ryana a udržel si tak křeslo pod kontrolou republikánů. „Vanceovo vítězství je přínosem pro republikány a vítězstvím bývalého prezidenta Donalda Trumpa, jehož podpora v republikánských primárkách pomohla Vanceovi vyjít ze sporného vnitrostranického boje,“ uvedla CNN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …