Domácí „lék“ na covid: Když to zabíjí viry, nebude to zabíjet lidské buňky?

17.12.2021 7:30

Zdá se, že další covidová vlna pomalu opadá. Nárůst počtu covid pozitivních, i počtu lidí, kteří nakonec skončili v nemocnici, přece jen zvýšil zájem o očkování proti nemoci covid-19. Ale nejen o ně. Na sociálních sítích si lidé radí, jak léčit covid podomácku a někdy jde o dost nebezpečné rady. Ve snaze uchránit se před očkováním, které považují za chemicky nebezpečné, využívají tito lidé skutečně nebezpečných chemikálií, které mohou poškodit žaludek i játra.

Domácí „lék“ na covid: Když to zabíjí viry, nebude to zabíjet lidské buňky?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

MF Dnes upozorňuje, že se v určité části české společnosti šíří nebezpečné rady, jak se má podomácku bojovat s covidem. Někteří lidé jako jednu z cest nabízejí popíjení roztoku oxidu chloričitého, který se obvykle využívá jako bělidlo či jako dezinfekce vody. Tento roztok je známý pod zkratkou CDS a člověku může přivodit pálení žáhy, poleptání trávicího ústrojí, poškodit ledviny a játra.

„Tato látka je látkou žíravou a zdraví škodlivou při požití, vdechování a při styku s kůží, při vyšších koncentracích může způsobit poleptání trávicího traktu až perforaci (proděravění – pozn. red.) jícnu a žaludku,“ popsala lékařka Kateřina Kotíková z Kliniku pracovního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

„Oxid chloričitý viry zabíjet může, proto se používá jako dezinfekční prostředek. Lidé by se však měli ptát, když to zabíjí viry, nebude to zabíjet lidské buňky?“ upozornil toxikolog z Univerzity Pardubice Miloslav Pouzar.

„Dávka, při níž je oxid chloričitý schopen zabíjet viry, bude velmi blízká dávce, při níž jsou poškozovány lidské buňky. Lidé si přečtou, že daná látka může zabíjet viry, ale neuvědomí si, že podobným mechanismem může zabíjet či poškozovat lidské buňky. Oxid chloričitý v zásadě nelze nadávkovat tak, aby jeho užití bylo bezpečné,“ vysvětlil ještě.

Zkrátka a dobře, jde o velmi nebezpečný experiment, který podle lékařů může vyvolat také celkovou slabost, závratě či bolest hlavy.

Oxid chloričitý je také základní složkou tzv. Žluté vody, kterou propaguje jeden z hlavních představitelů iniciativy Chcípl pes, podnikatel Jiří Havel. Ten tvrdí, že tzv. Žlutou vodu používají tisíce lékařů v desítkách zemí a zdůraznil, že správné množství užívání této chemikálie považuje za bezpečné.

CDS však naleptává i umělohmotné nádoby, což naznačuje, že pro lidský organismus může být jeho užití opravdu nebezpečné. V potravinářství je využití oxidu chloričitého zakázáno.

„Těm lidem hrozí smrt! Buď otrava, nebo zanedbání covidu, který pak bude již neléčitelný. Šiřitele podobných doporučení by měla policie stíhat,“ sdělil LN Milan Kubek, předseda České lékařské komory.

Policie aktivitu podobných skupin neprověřuje. Krátká je i potravinářská inspekce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…