Dominik Hašek chce šéfovat hokeji: Patřil jsem k tahounům a odvedl kus dobré práce

10.05.2022 18:29 | Analýza

Někdejší hokejový brankář Dominik Hašek má ambici stát se novým předsedou hokejového svazu. „Cítím, že je správný čas. Mým cílem je celkově zlepšit stav českého hokeje, hlavně u mládeže. Věřím, že moje osobnost a program mu může pomoct,“ zmínil hlavní motivace, proč chce o tento post usilovat.

Dominik Hašek chce šéfovat hokeji: Patřil jsem k tahounům a odvedl kus dobré práce
Foto: Screen Facebook
Popisek: Dominik Hašek zpívá: Není nutno, aby bylo přímo veselo

 

„Patřil jsem k tahounům v reprezentaci nebo na klubové úrovni. Odvedl jsem kus práce v Síni slávy nebo v dobročinné organizaci Hasek’s Heroes v Buffalu. Rád bych dokázal, že můžu být dobrým lídrem i jako předseda svazu,“ zhodnotil své schopnosti někdejší brankář olympijských vítězů z Nagana a pozdější střídavě úspěšný podnikatel.

Dominik Hašek se také často vyjadřuje ke stavu české společnosti a politickému dění. V minulosti se netajil tím, že pomýšlel i na možnost aktivně vstoupit do politiky a zabojovat například o prezidentské křeslo. Kandidaturu nakonec v nejbližším termínu v roce 2023 vyloučil, nikoli však v dalších letech.

Kritikou dlouhodobě nešetří prezidenta Miloše Zemana či expremiéra Andreje Babiše (ANO). Podle Haška je Babiš člověk, který povýšil svůj osobní prospěch nad strádání statisíců lidí. „V našem čele stojí bývalý estébák, který se upsal ďáblu, aby z toho měl osobní prospěch. Tento člověk nám dnes říká, co máme dělat? Takový člověk prostě nemůže být v čele naší vlády. Tedy může, ale je jasné, že se to národu příčí. On zaprodal svou duši ďáblu a povýšil svůj osobní prospěch nad ostatní. Takového člověka je složité respektovat. Jeho hodnoty jsou mi naprosto cizí.

Prezident Zeman je člověk, který šikanuje část společnosti. Šikanuje určité profese, což je vidět třeba na tom, jak se vyjadřuje o novinářích, nabádá k jejich likvidaci,“ pronesl například na jednom z protivládních protestů v roce 2019.

Hašek je také jednou z řady českých osobností, které se po 24. únoru 2022, po rozpoutání ruské války proti Ukrajině, pustil do ostré kritiky Ruské federace. Nijak se například netají tím, že by po ruském vpádu na Ukrajinu potrestal i ruské sportovce. Zákazem startů na celé řadě mezinárodních akcí. Aby i ruští sportovci pochopili, že to, co činí jejich vláda a jejich vojáci na území Ukrajiny, v žádném případě není v pořádku.

Sedmapadesátiletý Hašek vyjádřil svůj názor na Twitteru v reakci na prohlášení hvězdy Washington Capitals Alexandra Ovečkina, který patří mezi velké podporovatele ruského prezidenta Vladimira Putina. V rozhovoru se zámořskými novináři Ovečkin uvedl, že je proti jakékoliv válce, Putina ale nekritizoval.

„Co? Není to jen alibista, ale i lhář! Každý dospělý člověk v Evropě dobře ví, že Putin je šílený zabiják a Rusko vede válku proti svobodné zemi a jejím lidem. NHL musí okamžitě přerušit smlouvy všem ruským hráčům. Každý sportovec reprezentuje nejen sebe a svůj klub, ale i svou zemi a její hodnoty a činy,“ uvedl Hašek s tím, že pokud to kanadsko-americká soutěž neudělá, bude nepřímo zodpovídat za mrtvé na Ukrajině.

Z Ruska se ozývala ostrá kritika, že se proměnil v „nacistu“. A někteří ze sportovců mu připomněli, že jako sportovec sám působil v Rusku, a pokud svou kritiku myslí vážně, měl by Rusku vrátit peníze, které si tam vydělal. Tak pravil ruský hokejista Nikita Ščitov. Označil navíc Haška za „mizerného člověka“.

Hlasitě vystoupil Hašek také proti řadě osobností a politiků, kteří se letos v zimě přidali k bojkotování olympijských her v Číně. Takový postoj označil za nepochopitelný. „Sportovci se na tu olympiádu těší a připravují celý život, proto bojkotovat jejich výkony v žádném případě nebudu,“ uvedl.

Jediný smysl by podle něj měl diplomatický bojkot, s ním by souhlasil v souvislosti s tím, že v Číně jsou potlačována lidská práva. „To se vůbec neshoduje s olympijskou myšlenkou, ale bojkotovat výkony sportovců? To já dělat nebudu. Já se moc těším na výkony nejen našich reprezentantů,“ uvedl tehdy k olympijským hrám v Pekingu.

Bývalý gólman Hašek nabádal sportovce, aby se v politice angažovali, je to podle něj potřeba. V souvislosti s politikou jsou často zmiňováni také jeho dva spoluhráči ze zlatého olympijského týmu, například hokejista Jaromír Jágr kvůli účasti na prezidentově cestě do Číny. Toho však za tento krok nepochválil. „Já bych tam nejel, ale je to jeho rozhodnutí, je to jeho věc,“ komentoval Hašek jeho cestu do Číny s tím, že nezná jeho skutečné důvody, co jej k tomu vedlo.

Nástupce současného šéfa českého hokeje Tomáše Krále se bude volit 18. června. Král je v čele hokejového svazu od roku 2008. Odchod z funkce oznámil loni v září po zveřejnění informací, že za minulého režimu spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou StB.

Dominik Hašek má kromě olympijského zlata z Nagana ve sbírce i dvě vítězství ve Stanleyově poháru a řadu individuálních ocenění z NHL. Od roku 2014 je členem hokejové Síně slávy v Torontu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…