Dominikán vypálil do ČSSD a komunistů: Přestaňte útočit na církve!

12.11.2013 15:50

Fr. Benedikt Mohelník OP, Th.D, provinciál dominikánů, zaslal otevřený dopis čelným představitelům ČSSD a KSČM. Žádá v něm, aby politici těchto stran přestali se svými útoky proti věřícím i církvím. Především levicové strany napadají zákon o vyrovnání státu a církví a podle provinciála tím škodí společnosti jako celku.

Dominikán vypálil do ČSSD a komunistů: Přestaňte útočit na církve!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

„Skutečně si myslíte, že občané naší země jsou tak hloupí a eticky pokleslí, aby neprohlédli nestoudnost vašeho jednání? Chtěli jste snadno získat politickou moc za sliby, že zásadně zrevidujete přijatý zákon o majetkovém vyrovnání či ho dokonce podrobíte referendu. Sami voliči vám dali dostatečně na srozuměnou, že téma restitucí nepovažují za hlavní problém, který musí naše země řešit. Ukazuje se, že u většiny lidí převažuje zdravý cit pro spravedlnost, sociální soudržnost a společenskou sounáležitost nad nenávistí a perfidní lží. I když se chvíli může zdát, že získala náskok, stále platí, že lež má krátké nohy,“ dočteme se v dopise.

Benedikt Mohelník zdůrazňuje, že církve byly vždy připraveny k jednání o dotyčném zákoně, ale představitelé ČSSD a KSČM neměli o jednání zájem. Jen neustále opakovali, že je narovnání příliš štědré. Stojí přitom za pozornost provinciálův protiargument, že výše finančního narovnání představuje ročně asi 1,7 promile státního rozpočtu, což není nijak vysoká suma. Tyto peníze chod ekonomiky nijak neohrozí a budou použity jak k obnově kulturních památek, tak ve prospěch sociálně slabých občanů. Totéž prý platí o vydávaných majetcích. Církve se o ně prý budou starat lépe než stát.

Jestliže ČSSD a KSČM opakovaně brojí proti již schválenému zákonu, který navíc bude ku prospěchu nejen církvím, zavání to podle Mohelníka demagogií, která je lidsky nebezpečná. Příklady z historie nám totiž ukazují, že podobné útoky na práva náboženských společností nakonec uškodí nejen jejich strůjcům, ale všem lidem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…