Domonstrace proti reformě VŠ. Na vládu jde deset tisíc lidí

29.02.2012 11:36

V Praze protestují tisíce studentů proti reformě vysokých škol. Podle policie se sešlo kolem 7000 demonstrantů, organizátoři odhadují účast až na 10.000 lidí. K Rudolfinu se kromě pražských studentů sjeli i vysokoškoláci z regionů, v průvodu došli k úřadu vlády. Už v úterý vyšlo v Brně do ulic asi 6000 mladých lidí. Demonstrovat se dnes bude také v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ostravě a Plzni.

Domonstrace proti reformě VŠ. Na vládu jde deset tisíc lidí
Foto: red
Popisek: Na chodbách Filozofické fakulty UK nebylo při Noci univerzit k hnutí

Demonstracemi vyvrcholí takzvaný týden neklidu, kterým chce akademická obec přimět vládu k odmítnutí reformních zákonů o vysokých školách připravovaných ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Jeho reformy podpořil premiér Petr Nečas (ODS).

Vysoké školy nesmí řídit politici, upozorňují protestující

S transparenty jako "Dobeše do koše" zaplnil dav studentů náměstí Jana Palacha, z oken Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (UK) a Vysoké školy uměleckoprůmyslové visí transparenty proti reformě a zavedení školného. "Ukradli nám reformu a naplnili ji vlastním obsahem," promluvil ke shromáždění prorektor UK Stanislav Štech. Pokud podle něho změny projdou, místo univerzit budou firmy, místo děkanů a rektorů manažeři a místo studentů klienti. Dav pak po cestě ke Strakově akademii skandoval:"když nechcete slyšet, nebudeme tiše". Na akci dohlížejí desítky policistů.

Pražského protestu se zúčastnili i studenti z Brna, Ostravy, Zlína nebo Liberce. Celkem se do protestního týdne zapojily školy z 12 univerzitních měst. Protest organizují studenti jednotlivých vysokých škol spolu se Studentskou komorou Rady vysokých škol a Iniciativou za svobodné vysoké školy. Kritikům reformy vadí kromě zavedení školného také změny v pravomocích vysokých škol. Do jejich řízení by nově mohli víc zasahovat podnikatelé nebo politici, kteří by seděli ve správních radách.

Reforma se připravuje osm let, počítá mimo jiné s novým financováním škol na několik let dopředu a změnami v akreditacích a udílení titulů. Školy by se také měly profilovat buď jako výzkumné, vzdělávací, nebo prakticky orientované. Prezident Václav Klaus odsoudil protesty jako nátlakové. V České republice funguje 26 veřejných a dvě státní vysoké školy. Vysokoškolských studentů je přes 392.000, z toho na veřejných vysokých školách jich studuje 339.000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…