Donald Trump: Brennan lže. Je moje povinnost mu odebrat bezpečnostní prověrku

16.08.2018 9:08

Donald Trump zrušil bezpečnostní prověrku bývalému šéfovi americké rozvědky CIA, Johnu Brennanovi. V prohlášení to zdůvodnil jeho „nevyzpytatelným chováním“. Brennan se brání, že jde o jasný pokus ho umlčet. O kroku amerického prezidenta informovala britská BBC.

Donald Trump: Brennan lže. Je moje povinnost mu odebrat bezpečnostní prověrku
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Do světa se zpráva dostala přes Sarah Sandersovou, mluvčí Bílého domu. Ta před novináře předstoupila s prohlášením prezidenta Trumpa. V něm stálo:

Anketa

Doporučili byste svému synovi či vnukovi jít sloužit jako voják z povolání, kdyby o to projevil zájem?

12%
88%
hlasovalo: 5683 lidí

„Jako čelný představitel exekutivy a nejvyšší velitel mám jedinečnou ústavní povinnost chránit tajné informace, a to i kontrolou přístupu k nim. Dnes plním tuto povinnost odnětím prověrky Johna Brennana, bývalého ředitele CIA. V minulosti byl bývalým vedoucím těchto úřadů povolen přístup k utajovaným informacím i po jejich službě, aby mohli konzultovat se současnými pracovníky a jako slušnost v oboru. Ani jeden z těchto důvodů nehovoří pro Johna Brennana. Zaprvé, jakékoliv výhody, které by současní činitelé mohli získat konzultací s Johnem Brenannem, nejsou větší než risk způsobený je nevyzpytatelným chováním. Zadruhé, jeho chování je takové, že mu není dlužna žádná profesionální slušnost.

Pan Brennan má historii, která uvádí v pochyby jeho objektivitu a důvěryhodnost. Například v roce 2014 Kongresu popřel, že CIA nepatřičně získala přístup do počítačů poradců kongresmanů. Řekl radě pro zahraniční vztahy, že by něco takového nikdy neudělal. Šéf inspekce CIA však jeho slova popřel a sdělil, že CIA nepatřičně získla přístup do souborů poradců kongresmanů. Nedávno John Brennan řekl Kongresu, že rozvědka nepoužila Steelův report pro zhodnocení voleb v roce 2016. Dva lidé z oboru to přitom popřeli, nemluvě o tom, že fakta také svědčí proti. Pan Brennan také používal svůj status člověka s přístupem k utajovaným materiálům k tomu, aby šířil nepodložená obvinění o této vládě na internetu a v televizi. Lži pana Brennana a jeho současné chování se neslučují s přístupem k nejlépe chráněným tajným informacím v této zemi.

Otázka bezpečnostní prověrky pana Brennana otvírá téma přístupu bývalých zaměstnanců a činitelů k utajovaným materiálům dlouho potom, co jejich služba skončila. Takový přístup je zvláště nepatřičný, když bývalí zaměstnanci zaujmou politicky zaujaté pozice a snaží se použít skutečný či domnělý přístup k tajným informacím jako zdůvodnění svých politicky motivovaných útoků. Jakýkoli přístup k utajovaným skutečnostem by měl být v národním, nikoli osobním zájmu. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl otevřít otázku přístupu k těmto informacem vládními činiteli. U následujících lidí zvažuji další kroky, James Clapper, James Comey, Michael Hayden, Sally Yates, Suzan Rice, Andrew McCabe, Peter Strzok, Lisa Page a Bruce Orr. Ti, kteří prověrku mají, ji mohou ztratit, a ti, kdo ji ztratili, si ji možná nebudou moci obnovit. Kvůli uvedeným důvodům jsem upřel panu Brennanovi přístup k utajovaným skutečnostem a vydám příkazy patřičným osobám v národní bezpečnostní radě, aby tuto skutečnost uvedly do praxe.“

Video BBC z tiskového prohlášení

John Brennan, který rezignoval na post šéfa CIA v lednu roku 2017, se brání a říká, že celý akt je širší součástí snahy Trumpa omezit svobodu slova a potrestat své kritiky. „Tento akt je součástí širší snahy pana Trumpa potlačit svobodu slova a potrestat kritiky. Obávat se, jaká je cena za protivládní vyjádření, by měli všichni Američané, včetně profesionálů z rozvědky. Mé hodnoty jsou cennější než má prověrka. Nepolevím,“ napsal na svém twitterovém účtu. Brennan už se předtím podle BBC vyjádřil, že Trumpův výkon v Helsinkách při jednání s Vladimirem Putinem nebyl „nic než vlastizrada“ a vyšetřování ruského vlivu v prezidentských volbách je dobře podloženo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…