Donald Trump vymyslel přísný plán proti uprchlíkům. A řekl: Hillary chce být jako Merkelová. Náš systém je nejlepší na světě

16.08.2016 8:35

Republikánský kandidát na příštího amerického prezidenta Donald Trump ve svém nejnovějším projevu nastínil, jakým způsobem se bude jako případná hlava státu vypořádávat s ožehavými tématy zahraniční politiky – Islámským státem a imigrací.

Donald Trump vymyslel přísný plán proti uprchlíkům. A řekl: Hillary chce být jako Merkelová. Náš systém je nejlepší na světě
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Radikální islámský terorismus považuje Trump za největší současnou celosvětovou hrozbu, se kterou je třeba se vypořádat podobně, jako se Spojené státy vypořádaly s jinými hrozbami, a to například s komunismem, fašismem a nacismem ve století dvacátém.

Jaké nebezpečí představuje Islámský stát, Trump demonstroval výčtem teroristických útoků, které v Evropě i Americe provedli příslušníci IS. Jinde ve světě pak dle něho Islámský stát páchá jedno nepředstavitelné zvěrstvo za druhým, jako je zabíjení dětí, pálení lidí zaživa, stínání hlav či prodávání dívek do otroctví.

Ze zrodu Islámského státu republikánský kandidát znovu obvinil stávajícího amerického prezidenta Baracka Obamu a svoji protikandidátku Hillary Clintonovou, která byla Obamovou ministryní zahraničí mezi lety 2009 a 2013. Oba prý nesou svůj díl viny, neboť učinili špatná politická rozhodnutí, jimiž rozkolísali do té doby stabilní země Blízkého východu, čímž otevřeli cestu islamistickým radikálům.

Baracka Obamu Trump zkritizoval za naivní zahraniční politiku. „Jeho naivní slova byla následována ještě naivnějšími činy,“ deklaroval republikánský kandidát. Tvrdými slovy nešetřil ani svoji soupeřku o prezidentský post Hillary Clintonovou. „Postrádá soudnost a nemá dispozice ani morální kvality vést tento národ. A co víc, nemá morální a fyzickou odolnost vypořádat se s Islámským státem a dalšími hrozbami, kterým čelíme,“ sepsul Trump Clintonovou.  

V případě svého zvolení by Trump jako prezident postupoval úplně jinak. Republikánský kandidát zdůraznil, že v boji s islamistickým terorismem míní úzce spolupracovat se Severoatlantickou aliancí a jakoukoliv zemí včetně Ruska, která bude rovněž usilovat o porážku těchto radikálů. „Jakákoli země, která bude mít stejný cíl, bude naším spojencem,“ prohlásil republikánský kandidát.

S Islámským státem chce Trump bojovat nejenom vojensky, ale i na kybernetickém poli. Republikánský kandidát oznámil, že radikálům hodlá zatnout tipec v používání internetu a sociálních sítí, prostřednictvím nichž IS láká nové lidi do svých řad a šíří propagandu. Součástí boje mají být i opatření na finančním poli, kde má dojít k odstřihnutí Islámského státu od finančních prostředků.

Republikánský kandidát na toto konto ujistil, že vymýtit nehodlá jenom Islámský stát, nýbrž i další teroristické organizace, jako je Al-Káida, Hamás či Hizballáh.

Test hodnot pro imigranty

Kvůli nebezpečí islámského terorismu Trump usiluje i o přehodnocení imigrační politiky Spojených států. V této souvislosti se vyslovil za zavedení nových přísných pravidel pro výběr imigrantů, aby se do země nedostali lidé, kteří nesdílí americké hodnoty, jako je tolerance či pluralismus.

Podobně jako během Studené války vyplňovali imigranti ideologický test, zájemci o přijetí v USA by nyní dle Trumpových představ mohli odpovídat na otázky týkající se náboženské svobody, rovnosti pohlaví nebo práv homosexuálů.

Tlak na asimilaci příchozích nepovažuje Trump za projev nepřátelství, nýbrž za jeden z prvků soucitu. „Náš systém vlády a kultura je nejlepší na světě a přinese ty nejlepší výsledky těm, kteří to přijmou,“ má za to republikánský kandidát.

Víza by Trump neudělil nikomu, u koho nebude možné provést náležitou prověrku. A dočasně také těm, kteří přichází z těch oblastí, které podporují nebo v minulosti podporovali šíření terorismu. Republikánský kandidát soudí, že do USA zkrátka nyní přichází příliš mnoho lidí, což znemožňuje je pořádně prověřit.

Na toto konto si Trump rýpl do Hillary Clintonové, která má prý podobně jako německá kancléřka Angela Merkelová příliš vstřícný postoj k uprchlíkům. „Hillary Clintonová chce být americkou Angelou Merkelovou. A vy víte, jakou katastrofu masivní imigrace způsobila Německu a jeho národu – kriminalita stoupla na takovou úroveň, kterou si předtím nikdo nedokázal představit,“ varovně pronesl Trump s tím, že Amerika má dost problémů a nepotřebuje si přidělávat další.

Plné znění Trumpova projevu v angličtině ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…