Donbas: Nejnovější vývoj

06.10.2014 10:56

V Doněcku bylo podle tvrzení ukrajinské armády porušeno příměří v boji o doněcké letiště. Kyjev i separatisté potvrzují ztráty, hlášeny jsou také civilní oběti a o život přišel minulý týden rovněž zaměstnanec Červeného kříže.

Donbas: Nejnovější vývoj
Foto: Marek Havlíček
Popisek: Marek Havlíček přijíždí do Doněcku

Ukrajinská armáda obvinila proruské separatisty, že znovu rouzpoutali násilí a porušili tak měsíc trvající příměří. Ukrajinské síly se dle svého tvrzení dostaly pod palbu na několika místech, která se nacházejí ve východní části Doněcku. V neděli byly ostřelovány v Doněcku obytné čtvrti a poškozena byla i bývalá mateřská škola.

Podle vyjádření mluvčího ukrajinské armády Volodimyra Poljovova byli v posledních 24 hodinách zabiti dva vojáci a dalších šest bylo zraněno. Prudké boje jsou hlášeny především z doněckého letiště. Vysoký vojenský důstojník z tábora Basulin separatistů uvedl, že při těchto bojích separatisté přišli o tři muže a dalších 32 bylo zraněno.

Proruští rebelové se snaží v posledních týdnech vytlačit vládní vojska z letiště, které představuje pro obě strany konfliktu klíčové strategické místo. „Letiště je odrazovým můstkem k získání kontroly nad celým městem. Naším cílem je vytlačit ukrajinskou armádu pryč z města, aby již nebyla schopna bombardovat obytné čtvrti," vyjádřil se Basulin pro tiskovou agenturu Reuters.

Podle některých nepotvrzených informací údajně již měli separatisté doněcké letiště získat pod svoji kontrolou. Zatím však takové informace o vývoji situace přichází jen ze strany separatistů. Ukrajinská vláda zatím nepotvrdila, že by ukrajinská armáda musela toto důležité strategické místo opustit.

Boje v každém případě nabírají v posledních dnech na intenzitě. Minulý týden ve středu bylo v Doněcku potvrzeno nejméně devět mrtvých. Další den se stal obětí ostřelování i zaměstnanec Červeného kříže. Obytné čtvrti v Doněcku se ocitly pod palbou i o víkendu. „Všechna okna v našem domě se otřásala. Seděla jsem v posteli a musela jsem se držet, abych z ní nespadla na zem. Okna se třesou a dveře skříní se neustále otevírají. Je strašné, jak se tady zachází s lidmi," postěžovala si obyvatelka Doněcku Valentina Rjabčevská pro The Associated Press.

Ukrajinská armáda v každém případ odmítá, že by ostřelovala civilní cíle, a tvrdí, že pouze opětuje střelbu proruských separatistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…