Doněck a Luhansk volají o pomoc k Putinovi. Ten svolal Bezpečnostní radu státu

21.02.2022 17:35

Vůdce samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, který stojí v čele Luhanské lidové republiky, požádali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby uznal nezávislost obou regionů na východě Ukrajiny. Zároveň oba požádali o spolupráci a pomoc, včetně té vojenské, a obvinili zástupce Kyjeva z porušování příměří. Putin kvůli těmto požadavkům svolal Bezpečnostní radu.

Doněck a Luhansk volají o pomoc k Putinovi. Ten svolal Bezpečnostní radu státu
Foto: YouTube
Popisek: Vladimir Putin při projevu

„Drahý Vladimire Vladimiroviči, žádám vás, abyste přijal náš upřímný vděk za postoj k osudu obyvatel Donbasu a neocenitelnou pomoc, která nám od roku 2014 pomáhá přežít pod náporem kyjevských úřadů,“ uvedl Pušilin podle informací agentury TASS.

„Jménem všech lidí Doněcké lidové republiky vás žádáme, abyste uznal Doněckou lidovou republiku jako nezávislý, demokratický, právní, sociální stát,“ dodal Pušilin a obvinil lídry Ukrajiny, že porušují mírové dohody a útočí na separatisty za vojenské podpory Spojených států.

Podobně se na Putina obrátil také Pasečnik. „Vážený Vladimire Vladimiroviči! Abychom zabránili masovému umírání civilního obyvatelstva republiky, z nichž 300 tisíc jsou občané Ruska, žádám vás o uznání suverenity a nezávislosti Luhanské lidové republiky. Rovněž vás žádám, abyste zvážili možnost uzavření dohody o přátelství a spolupráci mezi Luhanskou republikou a Ruskou federací včetně spolupráce v oblasti obrany,“ prohlásil Pasečnik.

Putin svolal Bezpečností radu, kde chce probrat uznání Doněcké a Luhanské lidové republiky a také možnou vojenskou pomoc v případě střetu povstaleckých republik s ukrajinskou armádou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…