Dopad sankcí bude na Úřadu vlády řešit pracovní skupina

18.08.2014 6:02

Na Úřadu vlády se dnes podruhé sejde pracovní skupina pro monitorování dopadu sankcí, které Evropská unie a Rusko zavedly kvůli konfliktu na Ukrajině. Po dnešní schůzce by již měla mít jasnou představu o tom, jaký je přesně rozsah sankcí a na koho se vztahují. Diskutovat má také o možných nových trzích pro české exportéry.

Dopad sankcí bude na Úřadu vlády řešit pracovní skupina
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Šéf pracovní skupiny, státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza po prvním setkání týmu v uplynulém týdnu uvedl, že sankcí z obou stran je celá řada a navíc jsou některé z nich nejasně napsané. Proto za první úkol označil přesné zmapování sankcí a jejich možného dopadu.

Dalším z hlavních cílů skupiny, v níž jsou také zástupci ministerstev zahraničí, financí, zemědělství a průmyslu, je pak pomoci firmám otevřít nové trhy, kam by mohly vyvážet zboží, jehož export do Ruska nyní kvůli oboustranným sankcím není možný. Kompenzace podle Prouzy připadají v úvahu až jako úplně poslední možnost. Materiály, které tým připraví, by se na konci srpna měla zabývat vláda.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dopad sankcí Evropské unie vůči Rusku odhadl na 2,2 miliardy korun ve snížených tržbách českých podniků a 700 ohrožených pracovních míst. Odvetné zemědělské a potravinářské sankce Ruska pak podle něj ohrozí tržby 300 milionů korun a 130 pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…