Dopis Babiše Hamáčkovi, na který všichni netrpělivě čekali: Pořádáte na mě hon, jsou to všechno naprosté lži

28.04.2017 11:14

Andrej Babiš píše předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD), jak to po něm žádali poslanci, a to kvůli kauze korunových dluhopisů společnosti Agrofert takřka za miliardu a půl. Babiš tedy zákonodárcům vyhověl. A co poslancům napsal? „Pořádáte na mě hon!“

Dopis Babiše Hamáčkovi, na který všichni netrpělivě čekali: Pořádáte na mě hon, jsou to všechno naprosté lži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Server Novinky.cz má k dispozici dopis, který měl Andrej Babiš poslat do konce měsíce dubna Sněmovně a vysvětlit v něm, jak to bylo s jeho obchody kolem korunových dluhopisů společnosti. Mimo jiné měl vyvrátit podezření, že se nákupem korunových dluhopisů takřka za miliardu a půl vyhnul placení daní. Babiš ovšem své vysvětlení začal tradičně.

„Celá tato kauza týkající se dluhopisů Agrofertu a mých příjmů je jen pokračováním mediálního honu na mou osobu od mého vstupu na českou politickou scénu,“ tvrdí Babiš.

Celý článek naleznete ZDE.

Obratem také dodal, že na dopisu pracovali jeho právníci a auditoři, kteří prý dokážou věc vysvětlit lépe než on. Ačkoli prý není velkým odborníkem na všechno, jednou věcí si je podle vlastních slov jistý. „Každopádně jsem si jistý, že jsem v žádném případě neporušil zákony této země a vše v rámci mého podnikání bylo vždy legální a v souladu se zákony této země,“ uvedl v listu Babiš.

Současný ministr financí odmítá, že by si peníze na nákupy dluhopisů Agrofertu půjčil od samotného Agrofertu. Důkazem mají být účetní uzávěrky Babišova holdingu, který dnes spravuje svěřenský fond, aby Babiš dodržel zákon o střetu zájmů. Stejně tak důrazně odmítá, že byly emisy vydány s příliš vysokou úrokovou sazbou. Ta činí šest procent, a podle Babiše je to v pořádku. Dokládá to údajně znalecký posudek.

„Úroková sazba vycházela ze znaleckého posudku a nijak se neodlišovala od srovnatelných emisí. Jednalo se o standardní nezajištěný dluhopis se splatností na deset let,“ uvedl Babiš. Agrofertu se to prý vyplatilo, protože potřeboval peníze a skrze korunové dluhopisy je také získal. Sečteno a podtrženo, s korunovými dluhopisy podle Babiše ve skutečnosti není vůbec žádný problém.

„Čelím bezprecedentní kampani založené zčásti na naprostých lžích (...) a zčásti na zavádějících otázkách, jejichž jediným cílem je přesvědčit veřejnost stylem ‚na každém šprochu je pravdy trochu‘, že s mým podnikáním něco nebylo v pořádku,“ rozohnil se ministr financí. Tradiční politické strany se ho prý snaží zničit.

Otázkou zůstává, zda bude Sněmovně a premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) předložené vysvětlení stačit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…