Dopravní podnik Prahy vyplatil za osm let víc než 300 milionů za externí právníky. Miliony tečou i dnes. Na výplatní pásce manžel Verešové stejně jako Květoslav Hlína

13.07.2018 9:46

KAM JDOU VEŘEJNÉ PENÍZE Pražský dopravní podnik by mohl okamžitě změnit své zaměření a poskytovat rozsáhlé právní analýzy cestujícím. A zdarma. Nad čísly, kterých se ParlamentníListy.cz dočkaly po několika týdnech, totiž zůstává rozum stát. Ačkoli DPP disponuje vlastní agendou zaměstnanců - právníků, na externí služby „vylil" od roku 2010 přes 300 milionů korun. Komu a kolik přesně? Na to se budeme muset ptát podle zákona o svobodném přístupu k informacím, DPP nám jména advokátních kanceláří prozatím nedodal.

Dopravní podnik Prahy vyplatil za osm let víc než 300 milionů za externí právníky. Miliony tečou i dnes. Na výplatní pásce manžel Verešové stejně jako Květoslav Hlína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrální dispečink městské dopravy

Že si státní či městské firmy pořizují externí právní služby, na tom není nic až tak zvláštního. Ale platit víc než čtvrt miliardy, to už se zdá jako velmi silná káva. ParlamentníListy.cz toto číslo mají potvrzené přímo z Dopravního podniku hlavního města České republiky. Ptali jsme se konkrétně na vyplacené částky od roku 2010.
 
Jak to tedy vypadalo v minulosti a jak v současnosti? 56 447 200 bylo vyplaceno v roce 2010, v roce 2013 těsně přes 73 milionů, v roce 2014 pak téměř 75 milionů. To byla mimochodem nejvyšší dosažená suma. Od roku 2015 částky klesají, i přesto se jedná o desítky milionů, které tečou zcela soukromým subjektům.
 
V roce 2016 bylo vyplaceno 28,3 milionu korun, v roce 2017 pak „pouhých" 9,6 milionu. V tomto ohledu je ředitelování současného šéfa DPP Gillara nejšetrnější.
 

Anketa

Máte radost, že vláda Andreje Babiše získala důvěru Poslanecké sněmovny?

83%
17%
hlasovalo: 13213 lidí
 
Za koho se ale dříve vysoké sumy vyplácely? V letech 2007 - 2011 byl ředitelem DPP Martin Dvořák, asi nejvíce skloňované jméno v historii této městské firmy. A rozhodně nejde o skloňování pozitivní. Za zmínku stojí například článek z letošního roku, kde jsme uvedli: „Mužem, okolo kterého se všechno točilo, byl podle státního zástupce Adama Borguly šéf městského přepravce Martin Dvořák. Žalobce konstatoval, že se měl Dvořák podílet na manipulaci tří zakázek podniku. S Ivo Rittigem pak měli stát v zákulisí zahraničních firem, jež měly řídit vítěze tendrů. Dvořák měl dokonce skrytě ovládat šedesátiprocentní podíl firmy, která přes další společnosti vlastnila společnost Cross Point, jež po jeho nástupu do dopravního podniku podle žalobce zprostředkovala zmanipulovaný kontrakt na prodej jízdenek a kupónů v prostorách přepravní společnosti. Druhou část pak měl ovládat Ivo Rittig, jak stojí v obžalobě."
 
 
Po Dvořákovi na čas kraloval DPP Jaroslav Stůj, poté Magdaléna Češková, Milan Křístek, Jaroslav Ďuriš a konečně Martin Gillar, který dříve působil v advokátní kanceláři JUDr. Hlíny jako koncipient. Květoslav Hlína (HSP & Partners) má pro změnu od DPP poradenství za miliony, jak ukazují smlouvy, které máme k dispozici.
 
Hlína ovšem není sám, kdo je takto úzce nasátý na rozevřené rty Dopravního podniku v Praze. Mezi jmény, která jsme našli, je mnohokrát uveden i manžel modelky Verešové Daniel Volopich. Tato plzeňská advokátní kancelář, jak nám odpověděl právník Volopich, dělá na „administraci veřejné zakázky na základě rámcové smlouvy". Právní služby poskytuje opakovaně ROWAN LEGAL, advokátní kancelář, J&T advokátní kancelář s.r.o., HAVEL & PARTNERS.
 
 
Samostatnou kapitolou je pak firma HSP & Partners advokátní kancelář v.o.s., kde působí advokát Květoslav Hlína. Firma, jak vidno, pro pražský DPP dělá prakticky vše.
 
Právní služby - metro I.D za 480 tisíc, „porad. právní služby oblast investic práva VZ" za 300 tisíc, „právní služby" obecně za 480 tisíc, „dodatek ke smlouvě o poskytování právní služby" za 840 tisíc a mnohé další. Takto si díky konexím s Jaroslavem Faltýnkem a Martinem Gillarem zřejmě pomohl právě zmíněný advokát Hlína. Ačkoli jeho hvězda v Praze pomalu uhasíná, ostatně stejně jako ta Faltýnkova, hovoříme o mnoha a mnoha vyplacených milionech jen v případě DPP.
 
Na tématu budeme i nadále pracovat, jakmile obdržíme přesný soupis advokátních kanceláří a částek, které za uplynulá léta obdržely.
 
Stranou našeho zájmu nezůstává ani kontrolní orgán DPP, kterým je jeho dozorčí rady. V té v minulosti seděla řada prominentů pražské politiky: Jiří Koskuba, Jiří Paroubek, Karel Březina, Miloslav Ludvík či Dalibor Mlejnský, Jiří Nouza, David Vodrážka, Milan Richter. V současnosti v dozorčí radě nalezneme i spícího zastupitele ANO Jaroslava Štěpánka.
 
ParlamentníListy.cz se soustavně věnují upozorňování na smlouvy státních, krajských a městských institucí. Pravidelně přinášíme informace o utrácení veřejných prostředků, nad kterým často zůstává rozum stát. Jelikož se souhrnně jedná o desítky textů, rozhodli jsme se od 1. června 2020 tyto materiály sjednotit, aby je měli čtenáři možnost lépe dohledat. Všechny články proto naleznete pod shodným tagem "Kam jdou veřejné peníze".
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…