Dospělá Čaputová? Je jí 15 a dělá pro Milion chvilek. Sledujte ji v akci!

07.01.2020 10:54

V patnácti letech hovořila na Letné po boku Trojana, Kolářové nebo Hrzánové. Mladistvá aktivistka z Liberce dala rozhovor Libereckým zprávám a následně ho sdílela. „Skoro jak dospělá Čaputová,“ rýpla si Tereza Spencerová. A nezůstalo u toho. Někteří chtěli aktivistku poslat na brigádu nebo radili, aby radši chodila na rande. „Telátko“, ozvalo se. Objevil se i příběh, jak se o politiku zajímají děti ze školky.

Dospělá Čaputová? Je jí 15 a dělá pro Milion chvilek. Sledujte ji v akci!
Foto: Repro Facebook
Popisek: Liberecká aktivistka Milionu chvilek pro demokracii, Eliška Loumová

Nejen Švédsko má svou mladistvou aktivistku. Liberecké zprávy přinesly rozhovor s Eliškou Loumovou, studentkou Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické v Liberci. Elišce Loumové je 15 let a už v tomto věku hovořila k zaplněné letenské pláni. Dle Libereckých zpráv je také vůdčí osobností liberecké pobočky Milionu chvilek pro demokracii. Na Letné patřila Loumová mezi 12 osobností, které citovaly lekce Timothyho Snydera. „Vystupte z řady, někdo to musí udělat. Je snadné se vézt, říkat nebo dělat něco jiného než ostatní naopak může působit divně. Bez tohoto nepohodlí však není svoboda,“ pravila před demonstranty.

(Projev začíná v 1:44:44)

19. prosince Loumová poprvé moderovala svou vlastní akci. „První mnou moderovaná akce... Jsem neuvěřitelně vděčná, co všechno jsme společně schopni dokázat. Milion chvilek je pro mne obrovskou nadějí a je to neuvěřitelná čest být v Liberci takto nápomocna.“

Anketa

Milion chvilek pro demokracii se pochlubil patnáctiletou aktivistkou. Je dobře, že takto mladí lidé politicky vystupují?

4%
96%
hlasovalo: 14787 lidí
Loumová v rozhovoru uvedla, že se o politiku začala zajímat už ve třinácti, pak se začala účastnit demonstrací, seznámila se s organizátory, a nakonec jí předchozí „vůdčí osobnost“ předala vedení. Ve spolku kontroluje, zda další členové plní úkoly, na kterých se domluvili. V rozhovoru také došlo na téma facebookových diskuzí. „Postupem času mi začalo docházet, že jde zkrátka o lidi, kteří s námi nesouhlasí a cítí potřebu, dát nám to najevo,“ vyjádřila se o těch, kdo ji na sociálních médiích kritizují. „Podobně jako naši kritici nesouhlasí s námi, nesouhlasíme my s nimi. Myslím, že by to neměl být důvod k přímému a někdy k ostrému konfliktu. S lidmi, kteří nás nemají rádi, se snažíme vést na Facebooku pasivní dialog, snažíme se nikoho neurážet. Ano, občas je to frustrující. Pomáhám se sociálními sítěmi i v Praze a speciálně na Facebooku nám prostřednictvím zpráv chodí občas až výhrůžky. Myslím, že nejlepší cesta je brát to s nadhledem, nikoliv osobně,“ vyjádřila se Loumová.

Její rozhovor pak sdílel Milion chvilek pro demokracii s prohlášením: „Klobouk dolů před Eliškou. Jsme na ni moc hrdí. Mladá generace se pomalu, ale jistě hlásí ke slovu.“ V diskuzi se pak Loumové dostalo mnoha vyjádření podpory, spolu s vyjádřeními, že je dobře, že se mladí zajímají, že stáří neznamená automaticky moudrost a že Loumová je částí generace nezasažené totalitním myšlením.

Ovšem ne tak pozitivní byly ohlasy, když aktivistka sdílela rozhovor na svém profilu. Kromě slov obdivu a podpory se objevila i kritika. „Telátko, které nic neví o životě a nechá se ovlivnit těmi nedouky z Prahy. Až něco dokážeš, pak demonstruje. P. S. Už máš hotové úkoly do školy?!“ ptal se jeden z diskutujících. „Úkoly hotové mám, toho se opravdu nemusíte obávat. A co tak vím, životní zkušenosti nelze získat nečiněním, myslete na to příště, až se mne rozhodnete nazývat telátkem,“ odpověděla aktivistka.

„Nakopat do prdele a hlavně rodiče, smrade, co jsi udělala pro tento stát, mléko ti ještě teče po bradě!!!“ šil do liberecké chvilkařky další.

Jan Kratina mínil, že Milion chvilek s Babišem nepohne, protože má podporu veřejnosti. „Přidal důchodcům 900 Kč, ne jak Kalousek, co jim přidal jen 40 Kč,“ srovnal opatření dvou vlád.

„Eliška by místo demonstrací měla jít na brigádu, nebo si konečně najít kluka a jít na rande...“ mínil Miloš Paťha. „Dobrý den, brigádě jsem se věnovala celé letní prázdniny, nyní pracuji takto zcela dobrovolně a s radostí, o lásku též nemám nouzi, nemusíte mít starost,“ reagovala na klasický argument Loumová.

„Obecně si myslím, že je docela drzost chtít v tomhle věku měnit státní politiku, jste děti, který nemaj žádný životní zkušenosti, doteď jste se starali akorát jak mít nabitej telefon... ale budiž, budu objektivní a dám vám šanci nás dospělý o svých schopnostech přesvědčit, řekněte mi, když se vám současný premiér a předpokládám i president, koho navrhujete na jejich místo?“ ptal se Alan Andrle.

Jeden z diskutujících ironizoval politickou angažovanost mladistvých: „Naší ulicí šly děti z mateřské školky a můžu říct, že se nahlas hádaly, kdo bude jejich mluvčím! Nejvíce mě zaujal asi čtyřletý hošík, který chtěl jet do Poslanecké sněmovny nandat to Babišovi, a potom malá holčička, které vadilo, že Zeman nedodržuje ústavní zvyklosti...“

A Elišku Loumovou už zhodnotila i analytička Tereza Spencerová. „V patnácti letech... už dva roky aktivní... bojuje za nás... tý vago, za všechny... ví, co chce a jak to všechno má být správně... super... myslím, že právě na ni jsem celý život čekala, doteď jsem marně hledala odpovědi po smyslu, směřování... a navíc, z píár hlediska je hezčí než ten Minář... skoro hezká jak dospělá Čaputová... a tak vůbec... kašlu vám už na ty vaše volby, vy trapný ruský a čínský agenti...

...aneb jsem ráda, že už mám větší půlku života za sebou a nebudu se tu trápit a zesměšňovat už kdovíjak dlouho...a hlavně, nemám ráda pohřby...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…