Dostal pukem? ,,Prezident" Dominik Hašek: Co je potřeba vědět

22.04.2020 8:01

Povýšit český národ. I když přitom nebude s každým kamarád. Tato lehce diktátorská vize prezidentského úřadu se může proměnit v reálnou kandidaturu v přímých prezidentských volbách. Jejím autorem je někdejší slavný hokejový brankář Dominik Hašek, který v poslední době o svých politických ambicích na Hrad hovoří stále častěji. Zatím jeho výstřední program vyvolává spíše smích a poznámky o důsledcích zásahu hlavy pukem.

Dostal pukem? ,,Prezident" Dominik Hašek: Co je potřeba vědět
Foto: Screen Facebook
Popisek: Dominik Hašek zpívá: Není nutno, aby bylo přímo veselo

Jsou to dva roky, co Miroslav Kalousek krátce po druhém zvolení Miloše Zemana jmenoval jako budoucího prezidentského kandidáta Dominika Haška. Někdejší legendární hokejový brankář se sice od skončení kariéry na ledě potácí spíše od neúspěchu k neúspěchu, ale magické „Hašek na Hrad“ by podle exministra financí mohlo zafungovat.

Anketa

Byl by Dominik Hašek dobrý prezident?

2%
98%
hlasovalo: 32840 lidí

Jeho slova někteří vzali vážně - a asi nejvíce bohužel samotný 'Dominátor'. Přes řečnění na několika demonstracích Milionu chvilek se propracoval k roli komentátora na Twitteru. Třeba letos v lednu, když premiér Andrej Babiš v Litvínově sliboval podporu rekonstrukce místního zimního stadionu, objevila se na Haškově Twitteru reakce: „Fuj, hnus, zvracím. Prosím pana StBáka Andreje Babiše, aby se nepřibližoval k mému nejmilovanějšímu sportu hokeji, kterému jsem zasvětil 40 let svého života. Nechci, aby český 'národní‘ sport byl jakkoli poskvrněn Vaším jménem“.

A v posledních týdnech Dominik Hašek čím dál častěji začíná poskytovat rozhovory, které se netýkají ani hokeje, ani jeho nepříliš zdařilých pokusů o vlastní podnikání, ale hokejistovy vize prezidentského úřadu. Slavné číslo 39 v nich naznačuje, že chce zemi řídit jako hokejovou kabinu.

V červnu 2019 v rozhlasovém rozhovoru ještě trochu mlžil: „Všechno si člověk dokáže představit, proč ne. Budu si to představovat a nějak si to představit i dokážu“. K tomu prozradil, že začal politiku studovat a čte si o ní hodinu či dvě denně, aby získal nějaký přehled.

Letos v březnu se ještě stihl nesmazatelně zapsat do dějin českého internetu jako zpěvák popěvku Zdeňka Svěráka „Není nutno“, aby o pár dní později naznačil, že své ambice v přímé volbě prezidenta myslí zcela vážně.

Učinil tak v rozhovoru pro levicově liberální Deník N, kde se současně pustil do prezidenta Miloše Zemana. „Prezident Zeman je člověk, který šikanuje část společnosti. Šikanuje určité profese, což je vidět třeba na tom, jak se vyjadřuje o novinářích, nabádá k jejich likvidaci,“ řekl. On proti tomu nabízí, že bude „ovlivňovat smýšlení“ a „vést společnost“. „Mohl bych z titulu prezidentské funkce ovlivnit smýšlení velké části lidí a vést společnost tím správným směrem,“ plánoval v rozhovoru pro časopis Týden.

A na tento týden si připravil vrchol své mediální ofenzívy. V pátek s ním má vyjít velký rozhovor v magazínu deníku Sport, který prý bude tak zásadní, že na něj běží po internetu upoutávky už od úterka. Jak bude vypadat, o tom hovoří již zveřejněná 'ochutnávka'.

„Úspěchy v hokeji mi pomáhají v tom, abych cítil, že něco podobného můžu dokázat i jako prezident,“ věří si. V hokeji prý vždy dokázal své týmy strhnout a něco podobného chce provádět z Hradu s republikou. A svou misi hodlá pojmout velmi odhodlaně: „To neznamená, že jsem byl s každým kamarád a že nebyly konflikty, ale dokázali jsme udělat dobré mužstvo. Když jsem ho dokázal povýšit, věřím, že to samé bych udělal s naší zemí,“ plánoval.

Nad velkolepou vizí „povýšení země“ mnohým klesla brada, a stejně tak nad přiznáním, že to chce prosazovat i stylem, že „nebude s každým kamarád“. Z Haškovy osobní historie je totiž celkem dobře známo, že jeho „nekamarádství“ má celkem brutální podoby.

Ohlasy avizované kandidatury ovšem byly spíše pobavené. Většina z nich se týkala smutných dopadů dlouholetého ostřelování hlavy pukem či lítosti nad kvalitou brankářských masek. „To přeci už není možný ani v Kocourkově. Ty helmy by klukům fakt měli líp vyztužit,“ chytala se za hlavu poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková. Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová vzdychla: „Ach, ty tvrdé puky...“

A padaly i drsnější poznámky: „Co se to proboha děje. To všichni z nudy doma v garáži čichají toluen?,“ psal jeden z facebookových komentátorů.

Řeporyjský starosta Pavel Novotný, který jako dlouholetý bulvární expert na české celebrity ví o Haškově pohokejovém fungování mnohem více, než novináři zabývající se politikou, zhodnotil hradního uchazeče lapidárními výrazy „nesoudný primitiv“ a „kretén“.

Prezidentský kandidát už také začal pracovat na své popularitě. Na začátku dubna si navlékl roušku v národních barvách a v rámci akce „podpora první linie“ daroval pražským městským policistům 200 plechovek energetického nápoje, který vyrábí. Za to si ale kromě poděkování vysloužil řadu posměšných reakcí, hospodářské výsledky totiž ukazují, že jeho nápoje Smarty na normálním trhu nejdou moc na odbyt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…