Dostálové „auto z eráru“: Pekarová měla jasno, pak se ale ozvalo toto

06.08.2022 20:49 | Ze sítí

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se pustila do poslankyně a exministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO), jež čelila podezření, že svému muži koupila dodávku na kempování z veřejných peněz určených na odměnu své poslanecké asistentky. Případ, na nějž upozornil server SeznamZprávy.cz, byl nakonec uzavřen bez obvinění, jelikož prý policisté nemohli použít získané odposlechy. „Měli auto z eráru,“ ukazuje Pekarová. „Verdikt policie je vám ukradený,“ brání se Dostálová.

Dostálové „auto z eráru“: Pekarová měla jasno, pak se ale ozvalo toto
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová v Janově, za ní šéf K-centra Lubomír Šlapka.

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí
Dostálová měla podle serveru SeznamZprávy.cz nové auto svému manželovi opatřit ze státních peněz, jež měly být určené na odměnu její poslanecké asistentky. Místo za asistentkou však měly peníze mířit na splátky nového vozu.

Od stíhání podle serveru političku zachránilo to, že dle zákona nebylo možné použít odposlechy jako oficiální důkaz. Policie tak sice bývalou ministryni Kláru Dostálovou (ANO) více než tři roky ve věci prošetřovala, ke stíhání však nedošlo.

O vůz se policie začala zajímat v průběhu šetření zakázky ve státní agentuře CzechTourism. Před dvěma týdny však policie kauzu definitivně odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal, v policejním usnesení však během vyšetřování přibyla otázka kolem financování vozu manžela Dostálové – Fiatu Ducato, upraveného pro kempování, který obdržel manžel Dostálové Martin jako dárek k padesátým narozeninám.

„Oficiálně koupil dodávku z druhé ruky, za 399 tisíc korun, Dostálové otec Vilém Tvrdík. Zaregistroval ji na svou firmu – on i Dostálové manžel vyrábějí podle starých postupů rámy k obrazům,“ popisuje server Seznam Zprávy s tím, že hned druhý den poté Dostálová nechala připravit dodatek ke smlouvě mezi svou asistentkou Ditou Maškovou a Kanceláří Poslanecké sněmovny. Mašková měla od té doby o 15 tisíc vyšší odměnu. A následně se pak podle policejního vyšetřování ukázalo, že Mašková začala onu navýšenou odměnu posílat na účet otce ministryně Dostálové.

Podle SeznamZpráv.cz policisté při odposleších sice hovor o finančních transakcích mezi Dostálovou a jejím otcem měli zachytit, dle zákona jej však nebylo možné použít jako důkaz. „Jednalo by se jen o menší podvod se sazbou do pěti let vězení, odposlechy ovšem mohou sloužit jako důkaz až u rozsáhlejších podvodů, kde horní hranice trestu začíná na osmi letech,“ poukazuje server.

Dostálová odmítá, že by posílala peníze na splácení vozu, podle jejích slov šlo o nájemné za poslaneckou kancelář.  

Předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 však míní, že o nájemné nešlo a za státní peníze nyní skutečně manžel Dostálové jezdí na kempingové výlety.

„Bývalá ministryně Klára Dostálová koupila svému manželovi auto z peněz určených pro asistentku. Přesně v duchu hesla – kdo neokrádá stát, okrádá rodinu. Za Andreje Babiše JIM bylo opravdu líp. Měli auto z eráru,“ pustila se do exministryně s poukazem na Babišovu kampaň, která tvrdí, že za jeho vlády „bylo líp“.

Dle Dostálové však Pekarová reaguje na článek, jenž podle jejího mínění neodráží skutečnost. „Paní Pekarová Adamovová, na základě čeho tvrdíte, že bych měla něco vracet? Nic z toho, o čem píší, se NIKDY nestalo. Policie věc šetřila, jednou se mnou i mluvila a celé to odložila. Vy přesto máte na základě jednoho článku jasno a verdikt policie je vám ukradený,“ obořila se vůči kritice.

Dodává, že sama se ještě s policejním usnesením seznámit nemohla: „Zajímavé je, že redaktor na rozdíl ode mě disponuje usnesením PČR. Nemohu reagovat na něco, s čím jsem se neseznámila. Podle redaktora má usnesení i Sněmovna, váš sekretariát mi ale sdělil, že vy ne (z čeho tedy soudíte?). A kancléř musí ověřit, zda mi jej vůbec může poskytnout.“

Pokud bude třeba, je prý ochotna vše ve Sněmovně vysvětlit. „S tím problém opravdu nemám. Ale tenhle váš politický oportunismus, kdy reagujete na článek, napsaný ve stylu nestalo se, ale mohlo se stát, mi přijde vrcholně laciný a hloupý,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…