Dostane Rath od Sněmovny 280 tisíc korun? Dnes o tom rozhodne soud

06.04.2016 6:36

Pražský městský soud dnes projedná odvolání Sněmovny proti verdiktu, podle nějž má dolní komora doplatit exposlanci Davidu Rathovi poslanecké náhrady ve výši 280.000 korun za dobu, kterou po svém obvinění z korupce strávil ve vazbě. Sněmovna argumentuje tím, že Rathův požadavek je v rozporu s dobrými mravy.

Dostane Rath od Sněmovny 280 tisíc korun? Dnes o tom rozhodne soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

O tom, že Sněmovna má nepravomocně odsouzenému Rathovi doplatit náhrady na ošatné, dopravu a diety ze služebních cest, rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1 loni v listopadu. Soudkyně Jana Jurečková uvedla, že námitka rozporu s dobrými mravy nemůže obstát, protože Rath se domáhá nároku, který mu zákon přiznává.

Rath strávil po svém obvinění z korupce ve vazbě déle než rok. Po celou dobu dostával plat poslance v plné výši. Sněmovna mu také hradila výdaje na odborné a administrativní práce, na asistenta, telefonní poplatky a internet a také příspěvek na kancelářský materiál včetně nájemného za regionální kancelář poslance v jeho volebním kraji a její vybavení. Nevyplácela mu však takzvané víceúčelové paušální náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu.

Krácení náhrad je podle soudkyně možné pouze tehdy, pokud poslanec po přechodnou dobu z objektivních důvodů nevykonává funkci. To ale není Rathův případ - z vazby totiž předkládal návrhy zákonů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …