Dosud nepopsané pozadí kauzy Koněv. Koláři, ozval se nám tvrdý byznysmen z Kypru. Ten, jehož prý měli soudit za velezradu kvůli...

04.05.2020 4:44

Psal se prosinec roku 2013, kdy se o bývalého starostu Prahy 4 Pavla Caldra zajímalo kyperské Ministerstvo zahraničních věcí. Nebylo mu prý jasné, proč se politik a zástupce hlavního města České republiky schází se zástupci regionu, jehož samostatnost Evropská unie neuznává. Pavel Caldr, dříve člen ODS, později nestraník, musel tuto návštěvu u Středozemního moře vysvětlovat. Střih. Psal se duben roku 2020, kdy byla na Praze 6 sejmuta a odvezena do depozitáře socha maršála Koněva. Následující pondělí 6. dubna došlo k útoku na českou ambasádu v Moskvě. Co mají tyto dva zdánlivě nesourodé příběhy společného?

Dosud nepopsané pozadí kauzy Koněv. Koláři, ozval se nám tvrdý byznysmen z Kypru. Ten, jehož prý měli soudit za velezradu kvůli...
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ostraňování sochy maršála Koněva na Praze 6

Anketa

Věříte, že Kreml vyslal agenta, který měl odpravit starostu Prahy 6 Koláře?

hlasovalo: 36987 lidí
ParlamentnímListům.cz se ozval letitý čtenář. Jde o muže, jehož média v souvislosti s působením v české metropoli mnohokrát označila za kmotra. A rovnou přidala, že jde o kmotra ODS. Ačkoli ho naše redakce zná dlouho a dobře, slíbila také v tomto případě zachovat anonymitu.

Dotyčný muž kontaktoval ParlamentníListy.cz v neděli s tím, že by chtěl vnést trochu spojitostí mezi shora uvedenou kyperskou aférou a konáním pražského starosty Ondřeje Koláře (TOP 09).

„Nemohu si pomoci, abych krátce nereagoval na "monumentální" kauzy Kolář – Koněv a Kubera – Taiwan," sdělil úvodem.

„Vzpomenete si, když jeli politici z Prahy 4 na Severní Kypr? Na rozdíl od Kubery za své a soukromě. A soukromě se setkali s jedním starostou a jedním členem vlády. Jakou nenávistnou kampaň tehdy rozjela Nova a ČT?" vzpomíná muž, který byl celé věci takříkajíc nablízko. Jak dále přibližuje, konkrétní novinářka ČT „se mě opakovaně v rozhovoru ptala, zdali si nemyslím, že si zasloužíme trestní stíhání za vlastizradu."

Podle našeho zdroje šlo přitom o naprosto svobodné rozhodnutí volených zastupitelů Prahy 4. „Nevyjadřovalo se tehdy Ministerstvo zahraničí, že toto si komunální politici nesmí dovolit, tedy jednat proti zájmům ČR?!" ptá se spíše řečnicky.

Připomeňme, že popsaná návštěva Kypru v roce 2013 budila výrazné emoce. Například pražská TOP 09 reagovala vyjádřením, že „klub zastupitelů TOP 09 Praha 4 tuto kauzu vnímá jako událost, která vrhá na radnici Prahy 4 a na její zástupce velmi negativní světlo." TOPka nebyla jediná. O účastníkovi kyperské neoficiální návštěvy Jiřím Bodenlosovi (ČSSD) se pozdější starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ) pravidelně vyjadřoval jako o „výletníkovi z Kypru".

Proč ale příměr mezi Kyprem a Prahou 6? Podle našeho zdroje jde o jasné přehlížení poškozování zájmů České republiky, které většina tuzemských médií přehlíží. „A hleďme, když se jedná o prověřené havlistické soudruhy... Inu, co je dovoleno Jovovi... ČR by podle mého měla jasně kodifikovat, kdo z občanů je ten vůl. Ať se v tom člověk vyzná," uzavírá.

Na hlavu starosty Koláře se po odstranění Koněnovy sochy snesla kritika prakticky ze všech stran. „Je to ukázka neúcty k mrtvým, trpícím, hrdinům, kteří padli v boji, abychom my mohli žít. Je to ukázka zpupnosti moci, která dává přednost ideologii před slušností, ponižování druhých před lidskostí. I demokraticky učiněné rozhodnutí může být ostudné, zlé a necitlivé," řekl pro PL hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Tak především, kdyby to nebylo tak tragické, řekl bych, že mi to připomíná chování uličníka, který krade jablka z farní zahrady v době nedělní mše. Tedy v čase, kdy ho nikdo nechytí a nikdo mu v tom nezabrání. Což, jak uznáte, je dosti zbabělé. Stejně zbaběle, ale s mnohonásobně strašnějšími dopady, se zachoval i starosta Kolář. Počkal si na příležitost, aby uskutečnil čin, který dle svých slov plánoval již od září. Tedy odstranění té sochy. Učinil to v okamžiku, kdy celá země má téměř zákaz vycházení a kdy bylo jasné, že proti této svévoli se nesejde zástup protestujících, prostě proto, že mu to vládní nařízení neumožňuje," glosoval situaci poslanec SPD a bývalý chargé d´affaires Jiří Kobza.

Anketa

Souhlasíte s odstraněním sochy maršála Koněva?

5%
95%
hlasovalo: 24632 lidí
Tehdejší ruský ministr kultury Vladimir Medinskij vloni při rozhovoru s novináři uvedl, že „starosta jakéhosi obvodu řekl, že rada se bude zabývat demontáží památníku osvoboditeli a zachránci města. Je to takový místní gauleiter.“ Zároveň poděkoval českému prezidentovi Miloši Zemanovi, že památník maršála hájí. Použití slova „gauleiter“ ovšem vzbudilo v českých politických kruzích odezvu. Ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD označil vyjádření ruského ministra za nevhodné a uvedl, že je třeba uklidnění situace, k čemuž by pomohla Medinského omluva.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v té souvislosti sdělil, že na bourání pomníků je pozdě a že pokud bychom bourali Koněva, mohli bychom se nově dívat i na husity a bourat Jana Žižku na Vítkově, nebo kvůli vztahu Karla IV. k židům a pogromům přejmenovávat univerzity.

Pomník maršála Koněva byla bronzová socha odhalená na náměstí Interbrigády v Praze 6 v roce 1980 u příležitosti 35. výročí osvobození Československa. Odstraněna byla 3. dubna 2020. V nadživotní velikosti zobrazovala sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, držícího v ruce kytici šeříků, jakými obdarovali civilisté Rudou armádu při jejím vstupu do Československa v květnu 1945. Jejím autorem je Zdeněk Krybus a autorem pomníku Vratislav Růžička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…