Dotace v zemědělství. Věci, které kolem nich nejsou vidět. Muž z oboru prozradil

09.06.2023 15:59 | On-line

MONITORING „Všecko jde proti ekonomickému smyslu, chtějí nás udržet chudý,“ řekl v rozhovoru pro Rádio Universum podnikatel Jiří Syrovátka. Hovořil o vlivu evropských i státních dotací na české zemědělství. Dotace podle něj omezují výrobu a na nižší cenu potravin také nemají vliv. Problém vidí i v administrativě; mnozí menší podnikatelé nevědí, že si o dotace mohou zažádat. Lidé by neměli shazovat veškerou vinu na stát, že je ve velkých obchodních řetězcích draho, napomohli tomu i oni sami.

Dotace v zemědělství. Věci, které kolem nich nejsou vidět. Muž z oboru prozradil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Podnikatel a soukromý zemědělec Jiří Syrovátka nepovažuje státní ani evropské dotace za dobré, sám jich nevyužívá. V rozhovoru pro Rádio Universum vysvětlil, jaký problém v problematice dotací vidí.

„Dostanete nějakou částku, kterou musíte využít, protože tak to prostě být musí, ono vám ani nic jiného nezbývá, protože jste chudý, a protože berete dotace, ale musíte je využít na věci, které jsou spojené s hospodařením. Ale kdyby nebyly dotace, tak byste je prostě nedělal. Takže musíte dodržovat agrotermíny, které jsou naprosto nesmyslné, nemůžete se orientovat podle počasí, takže musíte sekat a mulčovat, kdy vám řeknou, a ne, kdy je to potřeba,“ popsal.

A mezi další nesmyslné věci, jež musí zemědělec čerpající dotace dodržovat, zařadil i rozvěšování polepových pásů do ovocných sadů kvůli škůdcům, i když tam žádní škůdci nejsou. „Tak se třeba dva dny v týdnu dělají úplně zbytečné práce, které jsou spojené jenom s tím, že se čerpají dotace, takže se nemůžete věnovat podnikání, ale musíte plnit podmínky dotací,“ shrnul.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29715 lidí
Syrovátka vyvrátil, že by v Česku měla dotační politika pozitivní vliv na ceny potravin a že menší podnikatelé by měli snazší start. Dotace dle něj nesnižují cenu výrobku, ale pouze udržují podnikání zemědělce na takové úrovni, aby od podnikání neodešel.

Dále v rozhovoru vysvětlil, proč a jak evropské dotace omezují výrobu. „Protože dotace jsou nastavené ve spojitosti s kvótami, a kvóty jsou natolik omezující, že když si vezmete dotace, tak holt nemůžete využít veškerou vaši aktivitu,“ řekl. A dodal, že „pokud stát dává dotace, tak omezuje výrobu“, přičemž v Česku se podle něj výroba omezuje daleko více než v západní části Evropy.

Další problém v oblasti dotací v Česku Syrovátka vidí v zaostávání administrativy, kdy si velká část zemědělců ani není vědoma, že si o dotace může zažádat nebo si o ně zažádat není schopna. Žádost o dotace je dle slov Syrovátky složité napsat, složité je i ji správně vykázat a dále správně provozovat. Podnikatel vyjádřil svou domněnku, že je to takto nastaveno schválně, že účelem je některé zemědělce od žádosti rovnou odradit. „Aby neotravovali,“ řekl jednoduše. „Čím méně lidí se přihlásí, tak tím více zbyde na ty, kteří si umí zažádat,“ pokračoval.

Za to, že v České republice chybí menší obchody a konkurence a že v obchodních řetězcích je draho, si lidé podle Syrovátky mohou sami. Lidé nákupy ve velkoobchodech šetří svůj čas, ale připravují tím o živobytí místní uzenáře, pekaře nebo mlíkaře. Syrovátka podotknul, že toto chování se zde vyskytovalo už před krizí a inflací. „Není na tom nic špatného, je to jejich rozhodnutí. Ale nemůžou potom házet vinu na stát, že blbě reguloval, že se blbě staral, že je málo dotací, nebo naopak moc,“ komentuje Syrovátka.

Stále stoupající ceny jsou zaviněny stále dražšími vstupy, ať už elektřiny či pohonných hmot. „A kdo to nakonec zaplatí? Vždycky to zaplatí klient,“ řekl Syrovátka s tím, že je to podnikání jako každé jiné, tedy za účelem zisku.

„V každém případě, státu došly peníze, a oni musejí něco říct. A už teď ty změny dotací – ne že bych se přikloňoval k dotacím –, ale vím, že tyto změny budou velmi nepříjemné pro příští rok pro lidi, kteří budou brát dotace. Takže ještě víc utáhnou šrouby, ale to bude ještě víc devastující,“ vyjádřil se k vládou plánované změně dotační politiky. Pro některé soukromé podnikatele to dle jeho názoru bude likvidační.

Změnu v dotacích vysvětlil příkladem, kdy malý zemědělec má dotace 300 tisíc a v tom případě nesmí mít vyšší obrat nežli 900 tisíc, a zemědělec tím pádem nemůže podnikat více, než aby k 300 tisícům přidal dalších 600 – třetina je dotační, vydělat se mohou pouze další dvě. „Všecko jde proti ekonomickému smyslu, protože oni nás chtějí udržet chudý,“ prohlásil Syrovátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…