Dovoz vojenského materiálu do ČR loni klesl pětkrát, vývoz rostl

09.07.2014 21:30

Vývoz vojenského materiálu z ČR loni stoupnul zhruba o šest procent na 7,85 miliardy korun, dovoz naopak klesnul pětkrát na 1,7 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou dnes projednala vláda. Největší vývoz zbraní byl v minulém roce do Vietnamu, a to za 1,19 miliardy.

Dovoz vojenského materiálu do ČR loni klesl pětkrát, vývoz rostl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Vyvezeno například z Česka bylo přes 67.300 revolverů a pistolí, více než 10.100 samopalů a 32.500 samočinných pušek. Mezi vývozními položkami bylo také 11 tanků, 142 těžkých kulometů, tři letouny L-39ZO a pět obrněných vozidel.

České úřady loni udělily více než 1100 licencí k vývozu vojenského materiálu

Nejvíce zbraní putovalo do Vietnamu, kde měli zájem hlavně o samočinné pušky, revolvery a pistole. Významným zákazníkem také byly Spojené státy, kde armáda nebo soukromé firmy z Česka odkoupily vojenský materiál za 28,3 milionu eur (776 milionů korun) a Egypt (24,3 milionu eur, tedy 666 milionů korun). Obchod byl v Egyptě loni ovlivněn tamní politickou situací, kvůli které české úřady v září vývoz zbraní zakázaly.

Zpráva dále uvádí, že české úřady loni udělily více než 1100 licencí k vývozu vojenského materiálu v hodnotě více než 13,3 miliardy korun. Všechny plánované obchody se ale neuskutečnily. Dovézt chtěly firmy materiál za asi 28,6 miliardy korun. Z Česka byly dále vyvezeny zbraně a munice pro civilní účely za 2,26 miliardy korun, a to hlavně do USA. Dovezena naopak byla pyrotechnika za 321,6 milionu korun, v drtivé většině z Číny.

Ministerstvo průmyslu a obchodu povoluje také vývoz takzvaného zboží a technologií dvojího užití. To je určeno většinou pro civilní využití, sloužit ale také může pro výrobu zbraní hromadného ničení nebo konvenčních zbraní. Evidován tak je například obchod s chemikáliemi nebo některými strojírenskými výrobky. Loni bylo z Česka prodáno podobné zboží za 7,1 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …