Dozvuky kauzy „červené trenýrky na Hradě“: Šéf Hradní stráže Radim Studený byl odvolán

05.10.2015 10:50

Náčelník vojenské kanceláře Pražského hradu Rostislav Pilc odvolal k dnešnímu datu velitele Hradní stráže Radima Studeného. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček to uvedl na Twitteru. Prezident Miloš Zeman avizoval odchod Studeného kvůli vyvěšení červených trenýrek nad Hradem. Ve funkci skončil před dvěma týdny i šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres.

Dozvuky kauzy „červené trenýrky na Hradě“: Šéf Hradní stráže Radim Studený byl odvolán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Defilé Hradní stráže

Rudé trenýrky nad Hradem místo prezidentské standarty pověsila skupina Ztohoven před dvěma týdny, prý jako „standartu muže, který se nestydí za nic“. Na střechu vylezli převlečení za kominíky, policisté je zadrželi až po činu. Snadno překonané zabezpečení Hradu vyvolalo kritiku.

Ve své funkci poté skončil ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta Dongres. Požádal o přeložení, protože Zeman požadoval jeho odvolání. Dongres už působí v jiné vrcholné policejní funkci – stal se náměstkem ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse. Prezident se zároveň vyjádřil, že odpovědnost za bezpečnostní pochybení nese právě i Studený.

Zatímco Hradní stráž má na starosti ostrahu venkovních prostor v areálu Hradu, vchody do budov zabezpečuje Útvar pro ochranu prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…