Drábek, Zahradil, Liška, k nim profesor Keller. Strany hledají lídry do eurovoleb

18.01.2014 7:41

České politické strany stojí před složitým úkolem. Obsadit kandidátky do květnových evropských voleb. Musí vybrat alespoň trochu známé tváře, které nebudou chybět doma a domluví se cizím jazykem. Přestože Evropský parlament spoluvytváří podstatnou část státní legislativy, Češi do Štrasburku posílají „druholigové“ politiky často mimo vlastní partaj.

Drábek, Zahradil, Liška, k nim profesor Keller. Strany hledají lídry do eurovoleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Za TOP 09 by do europarlamentu měl usednout novinář Jaromír Štětina. Šéf strany Karel Schwarzenberg ovšem původně na tomto místě viděl ředitele humanitní organizace Člověk v tísni a kolegu Štětiny Šimona Pánka. Ten ale odmítl. Jedničkou eurokandidátky by rád byl i bývalý ministr práce Jaromír Drábek.

Babišovo ANO povede Pavel Telička, jenž je nejvíce známý jako vyjednavač vstupu do Unie. Sociální demokracie vsadila na mimostranické tváře. Jedničkou kandidátky bude sociolog Jan Keller, kterého levice považuje za intelektuální autoritu. „Vážím si důvěry, kterou mi sociální demokracie dala. Věřím, že se nám podaří zahájit celospolečenskou diskusi o směřování ČR v rámci Evropy a přesvědčíme občany, aby o této cestě přišli ve volbách rozhodnout,“ okomentoval rozhodnutí ČSSD sám Keller.

Lídrem KDU-ČSL bude bývalý místopředseda lidovců Pavel Svoboda. Jeho jméno bylo známo již loni. Svoboda v předchozích letech zastával post velvyslance České republiky u Rady Evropy, předsedy Legislativní rady vlády nebo poradce ministra zahraničních věcí. Dosud měla KDU-ČSL v europarlamentu dvě místa, která zastávali Zuzana Roithová a Jan Březina.

Do evropských voleb za ODS by měli kandidovat europoslanec Jan Zahradil či jeho kolega Edvard Kožušník. Oba mají zájem i o křeslo ve vedení strany, což můžeme považovat za jejich pokus o zviditelnění.

Stranu zelených podle informací LN povede nejspíš Ondřej Liška. Ten europarlament dobře zná, působil tam totiž jako poradce skupiny zelených. „O vedení kandidátky rozhodneme za měsíc,“ řekl pro noviny šéf strany.

Jasno zatím vůbec nemají komunisté, Úsvit Tomio Okamury ani Piráti. Volby do Evropského parlamentu se letos budou konat zřejmě 23. a 24. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …