Drábek obešel ÚOHS a vypsal zakázku na sociální karty

22.09.2011 15:01

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) vyzrál na veřejnou kontrolu jeho úřadu, zda vybral pro stát nejvýhodnější nabídku na dodání a správu sociální karty. Ministerstvo vyhlásilo soutěž podle obchodního zákoníku a ne podle zákona o veřejných zakázkách. Vyhnulo se tím kontroly ÚOHS.

Drábek obešel ÚOHS a vypsal zakázku na sociální karty

Obchodní zákoník umožňuje vyhlásit veřejnou zakázku podle rozvolněnějších pravidel. Výhodou například je, že ji nepřezkoumává antimonopolní úřad. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

ÚOHS veřejnou obchodní soutěž nezkoumá

„Veřejnou obchodní soutěž ÚOHS nepřezkoumává, tu lze napadnout jen u soudu. Naopak veřejné zakázky přezkoumává a může ukládat nápravná opatření a pokuty," vysvětlil Jan Dvořák z ministerstva pro místní rozvoj, které připravilo novelu zákona o veřejných zakázkách.

„Pokud by ale došel ÚOHS k názoru, či na základě podnětu šetřil situaci, kdy někdo realizuje veřejnou obchodní soutěž, přestože by měl realizovat řádné zadávací řízení, pak by mohl řízení přezkoumat a dle výsledku uložit pokutu či nápravné opatření," řekl Dvořák serveru Aktuálně.cz.

Veřejná obchodní soutěž je určená spíše pro soukromé společnosti, u kterých se počítá s tím, že si nejlepší nabídku ohlídají sami majitelé, aby si pohlídali své zájmy.

Ministerstvo tvrdí, že soutěží o nejlepší podmínky, ne o cenu

U veřejné správy a samosprávy, kde chybí hrozba vlastní ztráty, dohlíží na hospodárnost právě antimonopolní úřad. Ten ale teď kvůli kličce ministerstva práce a sociálních věcí ztratil kontrolu nad soutěží.

Ministerstvo ale tvrdí, že nesoutěží o cenu, ale o nejlepší podmínky. Majitel karty ani stát prý za službu nic nezaplatí.

Podle serveru Aktuálně.cz to nemusí být pravda, protože výběrové řízení garantuje zdarma jen určité služby jako výběr z bankomatu. Co vše bude zdarma ukáží až podané nabídky.

Vítěz zakázky může vydělávat na tom, že po několik dní udrží na svých účtech peníze na dávky. Stát totiž bance na dávky ročně pošle přes sto miliard v případě, že bude sociální karta povinná pro příjemce dávek. Poslanci tuto povinnost zatím ze zákona vyškrtli, ale může se kdykoliv vrátit.

Více: sociální karta

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…