Drábek šetří. Na dávky dá o tři miliardy méně

13.03.2012 22:14

Ministerstvo práce se chystá letos kvůli úsporám seškrtat výdaje na sociální dávky a podpory. Chce na ně dát o tři miliardy korun méně, než počítalo. Novinářům to dnes řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Ve svém resortu by měl podle návrhů ušetřit v tomto roce celkem asi 3,8 miliardy korun. Chce snížit také náklady na informační technologie a provoz. Zákonodárci ODS mají podle poslankyně Lenky Kohoutové s navrhovanými škrty velké problémy. Považují je za nereálné kvůli "nedostatečnému fungování úřadů práce".

Drábek šetří. Na dávky dá o tři miliardy méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Na šetření se shodli ekonomičtí ministři. Podle nich by vláda měla plánované schodky rozpočtu dodržet a zemi nezadlužovat. Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky tak budou potřeba větší škrty. Vláda o nich jedná.

Tři z celkových 80 miliard na dávky a podpory je podle Drábka možné ušetřit díky "důslednému vyžadování splnění zákonných podmínek", veřejné službě či využití systému kontroly nezaměstnaných. Ministr uvedl, že převedením vyplácení všech dávek z radnic na úřady práce může stát vydávání příspěvků a podpor lépe sledovat.

"Budeme schopni velmi pečlivě vyhodnocovat, zda skutečně vznikl nárok na výplatu konkrétní dávky, a předpokládám, že dojde ke snížení čerpání (dávek)," uvedl ministr. Myslí si, že snížení výdajů o tři miliardy je dosažitelné. "Je to otázka dalších měsíců. Takové je zadání, které já respektuji, při jednáních jsem se k němu přihlásil," uvedl Drábek.

Vypořádáme se s tím

Výdaje na provoz by mělo ministerstvo snížit o 3,95 procenta. "S tím my se vypořádáme," řekl ministr. I když by se tak škrty měly dotknout i dotací na sociální služby, podle Drábka by se do nich nakonec sahat nemuselo. Ministerstvo už většinu letošních peněz rozdělilo. Ve druhém kole dotačního řízení zbývá už jen malá část celkové sumy. O podobě úspor bude Drábek jednat s premiérem a ministrem financí.

Ministr řekl, že loni a předloni se výdaje na informační technologie ročně pohybovaly kolem 1,6 miliardy. Ze státního rozpočtu je to asi 1,5 miliardy, z EU zbytek. Letos chce ministerstvo vydat 850 milionů. Místo vlastních počítačů, programů či serverů chce využívat dodávané služby a platit podle toho, kolik jich odebere. Místo osmi vlastních datových center chce mít dvě, třetí si pronajme. Odstranit se mají také duplicity, popsal Drábek.

O navrhovaných úsporách na dávkách a na informačních technologiích mají pochybnosti poslanci ODS. "My máme s tímto velké problémy. Považujeme to za nereálné kvůli nedostatečnému fungování úřadů práce," řekla novinářům poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Dodala, že ministerstvo dostatečně nezveřejnilo smlouvy na pořízení nových systémů pro výplatu dávek a jejich dodatky. Není tak jasná cena za jednotlivé programy a možné úspory, uvedla Kohoutová.

Úřady opravdu stíhají

O novém systému vyplácení dávek, který od letoška změnila Drábkova sociální reforma, dnes večer opět jednal sněmovní sociální výbor. Drábek před poslanci znovu zdůraznil, že úřady práce vyplácejí dávky v zákonných termínech.

Kohoutová mezi svými výtkami zmínila ochranu osobních údajů, kdy podle ní chybí smlouva o jejich zpracování. Podle ministerstva se záležitostí zabývá Úřad pro ochranu osobních údajů; až budou závěry, poslanci je prý dostanou. Náměstek ministra Karel Machotka nesouhlasil s další námitkou Kohoutové, že se neprověřuje nárok žadatelů u dávek v hmotné nouzi. "Najímáme na to externisty," podotkl.

Vystoupení zástupců ministerstva nepřesvědčilo opozici. Podle Milady Emmerové (ČSSD) by se měl nový systém zrušit a ministerstvo by se mělo vrátit k původnímu. Poslanci si nakonec vyžádali další průběžné údaje o vyplácení dávek úřady práce a na začátek dubna souhrnnou zprávu za první čtvrtletí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…