Drábek už toho má dost: Novináři lžou, možná je budu žalovat

20.03.2012 14:04

Šetříme, jsme transparentní a média lžou, trvá si na svém ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Vadí mu obvinění, že se prodraží nový informační systém v rezortu, který bude stát miliardy a podle některých médií žádné ušetření nepřinese. Drábek však věří, že dovede dložit, že systém ročně ušetří 300 milionů korun.

Drábek už toho má dost: Novináři lžou, možná je budu žalovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Ministr práce Jaromír Drábek trvá na tom, že jeho úřad na počítačích díky změnám informačních systémů ušetří a při zajištění dodavatelů postupoval správně. Informace z médií, podle nichž se nový systém prodraží, označil za lež. Ministr nevyloučil, že by se proti „lživým výrokům“ mohl bránit soudně. Drábek to dnes řekl novinářům ve sněmovně.

Ministr dnes na svém brífinku v dolní komoře už poněkolikáté vysvětloval, jak chce jeho úřad v příštích letech šetřit. Znovu se ohradil proti informacím, které se objevily v médiích.

Podle nich nové počítačové systémy budou stát miliardy a nebudou levnější než ty, které se v resortu práce využívaly dosud. Drábek zopakoval, že letos chce jeho ministerstvo ušetřit na informačních technologiích 300 milionů, příští rok by to měla být stejná částka.

„Myslel jsem si, že úspory v oblasti ICT nelze zpochybnit. Jak hluboká byla moje naivita. Zpochybnit se dá vše včetně čísel a faktů,“ postěžoval si dnes Drábek. Podle něj má sice každý právo na svůj vlastní názor, ale určité „hranice by neměly být překračovány“.

Drábek si stěžoval hlavně na články v deníku Mladá fronta Dnes. Podle listu nový systém levnější než ten starý nebude a ministerstvo za něj utratí miliardy.

Ministr podle svých slov deník minulý týden žádal o opravu a na zpravodajském serveru Idnes.cz se pak prý objevila zpráva o tom, že obvinil list ze lži. Podle Drábka je ale „jednoznačně doložitelné, že zveřejněné údaje jsou lež“.

Ministr nevyloučil, že by se mohl obrátit na soud. Podotkl však, že „jakékoliv způsoby formálního řešení“ považuje za neúčinné.

Drábek loni v prosinci oznámil, že jeho ministerstvo plánuje snížit náklady na počítačové systémy, a to díky změně firem, nižší ceně i zveřejňování smluv. Letos měly výdaje klesnout na polovinu. Některá média už loni ovšem přišla s tím, že dlouholeté dodavatele mají nahradit společnosti, na které mají ministr a jeho náměstek Vladimír Šiška vazby.

Drábek se proti tomu tehdy ostře ohradil. A na sém si ministr trvá dosud. Podle něj jeho úřad postupuje transparentně a všechny informace o výběrových řízeních zveřejňuje na svém webu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…