Drahá „šťáva“ do baterií. Auta tu nabíjíme dráž, než sousedi

29.05.2023 18:15 | Ze sítí

Analýza EV Readiness Index hovoří o tom, že elektromobily se Čechům nevyplatí. „Nabíjíme dráž než Rumuni nebo Maďaři,“ zaznívá. Píše o tom server CNN Prima News.

Drahá „šťáva“ do baterií. Auta tu nabíjíme dráž, než sousedi
Foto: cez.cz
Popisek: Dobíjecí stanice pro elektromobily u elektrárny Ledvice.

Podle analýzy je jednoznačné to, že málo elektromobilů znamená drahé dobíjení. V poměru počtu nabíječek k nově prodaným automobilům má sice naše země jednu z nejhustších sítí veřejných dobíjecích stanic, prodeje těchto aut jsou však nízké. Studie posuzovala aktuální stav ve 22 evropských státech. V Rakousku tak analýza vykázala 4,93 nabíjecí stanice na nově registrované elektromobily, v Česku jde o číslo 6,26. 

Co se týče celkových nákladů na provoz, analýza ukázala, že jsou v Česku u benzinového auta stále nižší než u elektromobilu, a to o plnou pětinu. Důvodem jsou vysoké ceny elektřiny u veřejných dobíjecích stanic. Jiná situace je hned u 13 z 22 zkoumaných států, kdy celkové výdaje na elektromobil vycházejí nižší než na benzínové auto.

V Česku vyčíslili analytici výdaje na odběr při jízdě čistým elektromobilem s průměrnou spotřebou 18 kWh na 100 kilometrů na 7,81 eur, Maďaři platí 4,34 eur na 100 km, Norové pak 4,94 eur na 100 km. Levněji je také v Rumunsku: 4,66 eur na 100 km.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…