Drahá vejce pomohla drobným chovatelům slepic. Mají zlaté časy

08.03.2012 20:44

Nařízení Evropské unie o úpravě klecí v drůbežárnách vyhnalo cenu vajec do výšin, které jsou pro Čechy nepřijatelné. Farmáři, kteří ještě před rokem kvůli cenám v supermarketech museli prodávat téměř pod cenou, letos se třemi korunami za vajíčko slaví úspěchy. A slepice nestíhají snášet.

Drahá vejce pomohla drobným chovatelům slepic. Mají zlaté časy
Foto: dogmtnfarm.com
Popisek: Vejce, kam až vyšplhá jejich cena?

„I kdybych měl deset tisíc vajec denně, tak je prodám,“ je skálopevně přesvědčen farmář Zdeněk Albert, kterému by zákazníci za vejce ruce utrhali. Ještě v létě na tom ovšem byl velmi špatně. „Jednu dobu jsme museli dát překupníkovi vejce za korunu čtyřicet,“ zavzpomínal Albert pro server Aktuálně.cz. Tehdy prý z obchodu vyšel s čistou nulou.

Nyní zákazníci v supermarketech zaplatí za kus 4,50 korun. Zdeněk Albert je prodává po třech korunách a dveře se u něj netrhnou. Jeho nosnice dávají kolem 600 vajec denně a často musí už kolem poledne zákazníky odmítat.

Chovy podmínky nedodržují a vejce nejsou

Vejce, která pocházejí od zvířat chovaných v nevyhovujících podmínkách, mají obchody zakázáno prodávat. Alberta se nařízení nijak nedotkla, protože žádné klece nemá. „Ať to tak udělají všichni a všichni mají stejné podmínky,“ podotkl.

Nedodržení předepsaných podmínek inspekce zaznamenala až u pětiny českých chovů, od kterých obchody nadále nesmí vejce vykupovat. Veterinární správa zároveň zakázala prodej statisíců vajec od polských a maďarských firem. „Teď mi někdo volal, že dělá průzkum, kolik mám slepic a za kolik mám vajíčka. V některých krajích jsou prý i za sedm korun,“ podotkl farmář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…