Drahoš, Fiala a Hilšer: Silná slova pro Babiše. Klaus ml. v opozici

03.02.2021 20:33

Senátoři Jiří Drahoš, Marek Hilšer a předseda ODS Petr Fiala nevěřícně kroutili hlavou nad výbuchem premiéra Andreje Babiše (ANO) na tiskové konferenci. Babiš tvrdě zaútočil na Ústavní soud ČR. Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší dal naproti tomu najevo, že s krokem Ústavního soudu ČR zásadně nesouhlasí.

Drahoš, Fiala a Hilšer: Silná slova pro Babiše. Klaus ml. v opozici
Foto: Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
Ústavní soud ve středu oznámil, že zrušil několik pasáží volebního zákona, jde o pasáže, které zvýhodňovaly velké strany na úkor menších a zaručovaly jim, že na zisk jednoho poslaneckého mandátu potřebovaly velké strany výrazně méně hlasů voličů než strany menší.

Andrej Babiš (ANO), předseda dnes nejsilnější politické strany, ústavní soudce za jejich rozhodnutí tvrdě kritizoval a konstatoval, že soud jen předvedl další pokus vyhnat ho z politiky. Ale on se prý nedá.

Ústavní soudce také obvinil, že se nepřijatelným způsobem vměšují do politické soutěže. Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský se podle Babiše vměšuje do politiky obecně tím, že si jeho samého dovolí kritizovat.

Když tato Babišova slova slyšel senátor Jiří Drahoš, Ústavního soudu se zastal.

„ÚS zrušil část volebního zákona, která nespravedlivě nahrávala velkým politickým stranám, nemluvě o nesmyslné klauzuli pro koalice, což byl relikt opoziční smlouvy. Jde sice o změny na poslední chvíli, ale věřím, že do voleb se nová úprava zákona stihne schválit,“ napsal senátor Jiří Drahoš.

K rozhodnutí Ústavního soudu ČR

„Andrej Babiš předvedl bezprecedentní útok na Ústavní soud. S rozhodnutím ÚS můžeme souhlasit či polemizovat, ale zároveň ho musíme respektovat. Zpochybňování jednoho z pilířů demokracie považuji za naprosto nepřijatelné. Obzvlášť od premiéra této země!“ dodal rozzlobeně o pár hodin později.  

Senátor Marek Hilšer konstatoval, že premiér Andrej Babiš na odpolední tiskové konferenci promarnil příležitost mlčet.

„Premiér právě propásl příležitost nechat si svůj osobní výpad pro sebe a říci, že jako demokrat rozhodnutí Ústavního soudu respektuje. Zapomněl, že ÚS není Rychetský, ale ústavní instituce,“ prohlásil Hilšer.

K rozhodnutí Ústavního soudu ČR

Předseda ODS Petr Fiala se jen nestačil divit, že si premiér takovýmto způsobem dovolil zpochybnit nezávislost Ústavního soudu ČR.

„Premiér Babiš právě obvinil Ústavní soud, že se účelově snaží ovlivnit politickou situaci v Česku. Předsedu soudu Pavla Rychetského nařkl z toho, že není nestranný,“ hleděl nevěřícně předseda ODS.

„Chápu, že se mu rozhodnutí Ústavního soudu nemusí líbit, a osobně se domnívám, že přišlo v nešťastný čas. Jako demokratický politik ho ale respektuji. Premiérova slova jsou přímým útokem na nezávislost Ústavního soudu,“ dodal.

K rozhodnutí Ústavního soudu ČR.

Naproti tomu Václav Klaus mladší se postavil po bok Andreje Babiše a Ústavní soud zkritizoval.

Není přitom bez zajímavosti, že se jako někdejší učitel matematiky poněkud přepočítal. Prohlásil, že dnes zrušená volební pravidla platila v České republice třicet let, jenže zrušená volební úprava byla přijata až na přelomu tisíciletí vládou Miloše Zemana, kterou toleroval jeho otec Václav Klaus starší. Úprava zrušená Ústavním soudem tedy platila po dvacet let.

„Měnit osm měsíců před volbami pravidla hry, která tady fungovala třicet let, je nezodpovědné. Bez ohledu na to, komu to (ne)prospěje. Trikolóra jako menší straně to pomůže a usnadní spolupráci s dalšími stranami, ale je to ústavní prasečina. ÚS je zpolitizovaný, snaha části končících soudců zalíbit se senátorům. Roztříštěnost politické scény, horší možnost sestavit funkční vládu, větší moc stranických sekretariátů (2. skrutinium). Oslabení Sněmovny. Oddechla si i ODS + TOP + lidovci se strašákem 15 %,“ napsal Klaus.



K rozhodnutí Ústavního soudu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…