Drahoš může být spokojen. Má na účtu skoro 30 milionů. A jak je na tom Zeman?

15.12.2017 7:58

Za měsíc touto dobou už budeme mít za sebou první kolo prezidentských voleb a budeme se blížit ke kolu druhému. O tom, kdo do něj postoupí, rozhodne mimo jiné i nasazení jednotlivých kandidátů ve volební kampani. Kampaň se ovšem nedá dělat bez peněz. Páteční MF Dnes si proto posvítila na transparentní účty jednotlivých prezidentských kandidátů. Co zjistila?

Drahoš může být spokojen. Má na účtu skoro 30 milionů. A jak je na tom Zeman?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

„Rozdíly jsou ohromné. ‚Nejbohatší‘ kandidát vybral desettisíckrát víc než ten ‚nejchudší‘. Zatímco bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš stále získává statisícové sumy – dohromady už vybral téměř třicet milionů korun – jiní adepti na post hlavy státu mají na transparentním účtu jen desítky tisíc nebo tisíce,“ napsal deník hned na úvod.

Podnikatel Martin Hájek, který působí v oblasti IT, poslal profesorovi Jiřímu Drahošovi 700 tisíc korun. Nebyla to navíc první suma, kterou Drahošovi zaslal. Celkově podpořil Drahoše částkou, která převyšuje 2 miliony korun. Dalších 400 tisíc dorazilo od bývalého spolumajitele a generálního ředitele Zentivy Jiřího Michala.

Prezidentský kandidát Michal Horáček opakuje, že je nezávislým kandidátem a že si kampaň platí sám. Transparentní účet ukazuje, že Horáček říká pravdu. Sám sobě si poslal 14 milionů korun.

Zato prezident Miloš Zeman prý kampaň vůbec nevede a jeho transparentní účet tomu také odpovídá. Má na něm asi 40 tisíc korun a vedle toho celou řadu vzkazů od lidí, kteří si z Miloše Zemana tropí žerty, nebo jeho účet využívají jako novou sociální platformu, kde si povídají. Přestože je celá Česká republika oblepená billboardy s heslem Zeman znovu, prezident tvrdí, že prozatím utratil asi tisíc osm set korun.

A jak je na tom Mirek Topolánek?

„Topolánkovi už dárci poslali přes šest milionů korun. Nejvíce přispěl částkou 350 tisíc korun Daniel Křetínský, šéf Energetického a průmyslového holdingu, který spoluzakládala finanční skupina J&T. Právě s ní je spojováno i několik dalších dárců Mirka Topolánka. Třeba Aleš Zázvorka podniká s Dušanem Palcrem, dlouholetým partnerem finanční skupiny a také známým někdejšího expremiérova spolupracovníka Marka Dalíka. Na účet Mirka Topolánka poslal Zázvorka sto tisíc korun. Dvaceti tisíci přispěla někdejšímu šéfovi ODS také současná první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija,“ uvedl deník.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Sluší se připomenout, že v prvním kole smí kandidáti utratit maximálně 40 milionů korun a při postupu do kola druhého ještě deset milionů navíc. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…