Drahoš pokračuje v čele Akademie věd, znovu ho jmenoval Klaus

13.02.2013 17:01

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval šéfem Akademie věd znovu Jiřího Drahoše, začíná mu tak druhé funkční období. Drahoš po převzetí jmenovacího dekretu novinářům řekl, že se chce zasadit o změnu financování vědy a také plánuje založit fórum pro spolupráci akademiků a průmyslníků. "Já jsem tomu rád, že to takhle pokračuje," řekl Klaus k opětovnému jmenování Drahoše do čela akademie.

Drahoš pokračuje v čele Akademie věd, znovu ho jmenoval Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Drahoš bude usilovat o novelu zákona týkajícího se podpory výzkumu. "Aby vypadla metoda hodnocení, která ve svém důsledku poškozuje Akademii věd," popsal Drahoš současný systém hodnocení a financování vědy, který vědci s despektem nazývají "kafemlejnek". Staronový šéf akademie dlouhodobě usiluje o vyšší kvalitu výzkumu a finanční motivaci pro nejlepší, zejména mladé vědce.

Třiašedesátiletý Drahoš vede akademii od roku 2009. Loni v prosinci byl akademickým sněmem navržen i pro příští čtyři roky. Funkční období začíná Drahošovi na konci března.

Nová strategie

Pro nadcházející období plánuje také založit fórum pro spolupráci akademiků a lidí z průmyslové sféry, měla by se tak podle něj zlepšit vzájemná komunikace, která nyní příliš nefunguje. Členy budoucího fóra zatím Drahoš nechtěl prozrazovat. Zmínil jen generálního ředitele firmy Siemens Eduarda Palíška.

Jako další cíl si Drahoš dal dokončení a prosazení nové strategie fungování akademie věd do roku 2020.

Prezident Klaus vedle Drahoše jmenoval i nového rektora Akademie múzických umění Jana Hančila (1962), dosavadního děkana DAMU. V křesle střídá Iva Mathého a AMU by měl vést až do roku 2017. Dramaturga, vysokoškolského pedagoga a překladatele řady divadelních her Hančila jako jediného kandidáta zvolil v lednu akademický senát školy. Ve své koncepci slibuje Hančil autonomii fakult a intenzivní komunikaci napříč orgány školy. Posílit chce propagaci školy prostřednictvím známých absolventů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…