Drama v afghánské rodině: Ubodal sestru k smrti. Za vraždu ze cti mu nyní hrozí doživotí

04.05.2018 20:10

V Rakousku se schyluje k dlouho očekávanému procesu s mladým afghánským migrantem, který loni v září zavraždil svoji sestru. Údajně šlo o tzv. „vraždu ze cti“. Nyní mu hrozí doživotní vězení.

Drama v afghánské rodině: Ubodal sestru k smrti. Za vraždu ze cti mu nyní hrozí doživotí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Případ zavražděné dívky z afghánské komunity opět potvrdil, že Afghánci patří mezi přistěhovalci k vůbec nejvíc trestaným národnostním skupinám. Přesto ani v této skupině nepatří vražda ze cti k příliš častým trestným činům. Loni v září se Hikmatullah S. potkal se svojí sestrou ve vídeňské stanici metra Reumannplatz a ubodal ji k smrti. Zpočátku nebylo jasné, proč tak učinil, ale nakonec se vyšetřovatelé shodli na vraždě ze cti.

V muslimské komunitě se takto označují vraždy, které obvykle páchají bratři či otcové na svých sestrách, resp. dcerách. Jako důvod k děsivému činu je uváděna přílišná emancipace, udržování intimního poměru s „nesprávným“ mužem a obecně neuposlechnutí příkazů hlavy rodiny. Údajně čtrnáctiletá, ale ve skutečnosti patrně osmnáctiletá Bakhti týdny před vraždou již se svojí rodinou nežila. Domov opustila proto, že ji otec bil a nutil ji provdat se v Afghánistánu.

Mladá dívka se rozhodla odejít do krizového centra pro mladistvé, ale ani odchod z domova jí nakonec život nezachránil. Důvěřivá Bakhti se setkala s bratrem a ten ji na veřejném místě a za denního světla ubodal velkým bojovým nožem k smrti. Pachatel byl ihned zatčen a vyšetřovatelé se postupně utvrdili v názoru, že šlo o „klasickou“ vraždu ze cti. Mladík svou vinu nepopíral, ale přesto vyšetřovatelé museli řešit jedno závažné dilema.

Afghánec a jeho advokát tvrdí, že v době spáchání vraždy ještě nebyl plnoletý. Jako takový by jej čekal nižší trest a ve vězení by strávil maximálně deset let. Nicméně žalobce na základě zjištěných informací tvrdí, že pachatel se nenarodil 1. ledna 1999, ale o téměř tři roky dříve. Podle rakouských zákonů mu coby dospělému vrahovi hrozí deset až dvacet let ve vězení, nebo mu také soudce může udělit doživotí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…