Drastická změna: Že by u našich sousedů vládl tento „extremista“? Odborníci se tím vážně zaobírají

16.12.2015 14:11

Stane se lídr Strany svobodných Heinz-Christian Strache příštím rakouským kancléřem? Na to se ptá a zároveň odpovídá Zuzana Liczová na serveru Českápozice.cz.

Drastická změna: Že by u našich sousedů vládl tento „extremista“? Odborníci se tím vážně zaobírají
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

V zemských volbách v Horních Rakousích i ve Vídni si Strana svobodných polepšila, v Horních Rakousích získala letos v září více než třicet procent voličských hlasů, což je o polovinu více než v roce 2009. Ještě lépe si vede celostátně.

Co by pro Rakousko znamenalo, pokud by strana, již na výsluní přivedl Jörg Haider, skutečně zvítězila v parlamentních volbách?

„Ruský prezident Vladimir Putin je demokrat, jen má autoritativní styl. Více vídeňské krve – příliš cizího nedělá nikomu dobře. Namísto homosexuální lobby a genderových bludů musíme podporovat rodiny. Z EU je třeba vystoupit. Východoevropané berou Rakušanům práci. Ne každý islamista je terorista, ale každý terorista je islamista. Političtí odpůrci jsou levicoví nacisté,“ shrnuje vystupování Strany svobodných redaktorka. Za vzestupem Strany svobodných stojí dlouholetá vláda velké koalice v zemi a zcela jednoznačně také uprchlická krize. 

I přestože by případné volby byly až za tři roky, již nyní je jasné, že příchod Strany svobodných do čela země by podle některých politologů nebyl zrovna tím nejlepším, co by se Rakousku mohlo stát.

„Za prvé není jisté, zda je strana skutečně demokratickou stranou,“ konstatuje Liczová jeden z důvodů s tím, že někteří politologové Stranu svobodných nebo její části označují za ultrapravicovou. Problematické je také to, že strana nyní i dříve zaujímala indiferentní postoj k nacismu a dosud jasně a věrohodně neodsoudila jeho zločiny.

„Druhá výhrada vůči účasti strany ve vládě je neideologická,“ píše Liczová s tím, že dříve strana ve vládě ukázala děsivou neschopnost. Navíc, jak si uvědomují prý sociální demokraté i lidovci, by nástup pravicového populisty do čela vlády způsobil Rakousku značné potíže na mezinárodní scéně. „To bych si nechtěl představovat,“ uvedl k případnému vítězství politolog Reinhold Gärtner.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…