Dříve byly fronty na banány, teď na zaměstnání. Co je lepší, ptal se komunista

01.10.2012 19:12

Ve zvláštní situaci se v pondělí odpoledne konal mítink komunistů před krajskými volbami. Poprvé po revoluci se objevili na čele v předvolebním průzkumu volebních preferencí, i když jen velice těsně před sociálními demokraty. Dříve značně pravicový kraj před čtyřmi lety zoranžověl, nyní začíná dokonce rudnout.

Dříve byly fronty na banány, teď na zaměstnání. Co je lepší, ptal se komunista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

„My se můžeme radovat, tančit a zpívat, jako jediní nekrademe,“ pronesl kouzelnou větu moderátor a zpěvák komunistické akce Statis Prusalis.  Na pódium si zval jednotlivé komunistické uchazeče a v pauzách zpíval většinou své písně, například „o nádherné krásné Kubě“. 

Za preference komunistů můžou ostatní strany

Mítinku přihlížela asi padesátka komunistických příznivců. Mezi nimi i Petr z Liberce. „Mám něco přes deset tisíc čistého, okolo mě se propouští. Každou chvíli to může potkat i mě. Tohle za komunistů nebylo. Proto je budu volit,“ říká.

Ne všichni jsou z komunistických volebních preferencí nadšení. Kolem náměstí prochází Jiří Votruba. „Komunisty rád nemám, naši rodinu jejich režim postihl. Ale viním současné demokratické strany, že svojí neschopností způsobily, že komunistům stoupají preference,“ uvedl.

Po revoluci se všechno rozkradlo

Komunisté mezitím představovali své kandidáty. Nejrazantněji se projevil Josef Vondruška, bývalý poslanec, který čelil obvinění disidenta Jiřího Volfa, že ho mlátil jako bachař ve věznici v Minkovicích. Soud Vondrušku zprostil obvinění, ale soudní proces stále není u konce. „Po revoluci se všechno rozkradlo. Rozbilo se školství, zdravotnictví, policie, zemědělství. Pomeranče jsou levnější než brambory. Nestojí se fronty na banány, ale na zaměstnání. To jste opravdu chtěli,“ ptal se Vondruška.

Na komunistickém mítinku se neobjevil Pavel Vondrouš, který v pátek zaútočil na prezidenta Klause plastovou pistolkou.  „Do naší strany vstoupil v únoru, ale od dubna jsme ho neviděli. Neplatil členské příspěvky, takže jsme mu už před měsícem zrušili členství. Nemá s námi nic společného,“ vysvětlila Dana Lysáková, předsedkyně OV KSČM v Liberci. Samotný útok odsoudila.

Předvolební průzkum agentury PPM Facktum přisoudil komunistům v Libereckém kraji vítězství, před sociálními demokraty. „Do koalice půjdeme, když budeme moci prosazovat svůj program. Je faktem, že se sociálními demokraty ho máme ze dvou třetin podobný,“ objasnila Lysáková.

Kosmonaut Remek podpořil lídra Mackovíka

Krajským lídrem komunistů je ředitel krajské záchranné služby Stanislav Mackovík. Na úplný závěr komunistického mítinku ho podpořil nejprestižnější host, který se na náměstí před libereckou radnicí objevil, kosmonaut a europoslanec Vladimír Remek. „Standu Mackovíka podporuju proto, že v jeho profesi, stejně jako u letců, jsou nýmandi automaticky vytlačeni. A pokud Standa přežil doposud, věřím že zvládne i své působení na kraji,“ prohlásil Remek.                                                 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…