Drsná a nepřátelská hádka Filipa a Pocheho. Došlo i na Ukrajinu

07.01.2019 12:24

V pořadu Pro a proti na Českém rozhlasu Plus se sešel europoslanec Miroslav Poche za ČSSD a poslanec KSČM Vojtěch Filip. Tématem byla rekonstrukce vlády, kterou premiér Babiš nevyloučil. A řešila se hlavně dvě jména, Dan Ťok a Tomáš Petříček, ministři dopravy a zahraničí. Oba dva pánové si velmi brzy začali vyměňovat špičky a invektivy. Padla obvinění ze lži a z klientelismu. „Naučte se počítat,“ poučoval Pocheho Vojtěch Filip o počtu poslanců KSČM ve Sněmovně a jejich důležitosti pro vládu. Poche si zase myslí, že vydírací potenciál KSČM by měl být co nejmenší. „Zvláště v zahraniční politice je potřeba, aby byl co nejmenší,“ řekl europoslanec. A došlo i na Ukrajinu.

Drsná a nepřátelská hádka Filipa a Pocheho. Došlo i na Ukrajinu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Miroslav Poche

Podle Filipa by změny ve vládě pomohly, protože otázka důvěry je spojena s otázkou důvěryhodnosti. A po prohlášení ministra Ťoka o tom, že nečekali sníh, se dle Filipova názoru jeho důvěryhodnost blíží nule. U ministra Petříčka měl výhrady k jeho prohlášení, že oslavy Stepana Bandery jsou věcí Ukrajiny. „To prohlášení je ukázkou toho, že pan Petříček vůbec nechápe to, že to není vnitřní otázka Ukrajiny, oslava Stepana Bandery, protože vyvražďování volyňských Čechů na Ukrajině bylo rukou banderovců,“ prohlásil. Miroslav Poche si nemyslí, že by bylo potřeba někoho vyměnit, ale jedním dechem dodal, že to záleží na úvaze premiéra Babiše a Jana Hamáčka, jako předsedů koaličních stran. Podle něj o tom nebude rozhodovat Vojtěch Filip, protože nemá ani pravomoc, ani sílu něco takového prosadit. Tomáš Petříček má dle jeho informací silnou podporu sociální demokracie a zmínil, že podle prohlášení obou předsedů se žádné změny teď nechystají.

Anketa

Volili byste v příštích prezidentských volbách Václava Klause staršího?

32%
11%
hlasovalo: 14699 lidí

Moderátorka na to ovšem namítla, že komunisté umožnili vznik vlády a hlasovali pro její zákony, takže je logické, že chtějí mít vliv na její složení. Poche nejdříve řekl, že pro ČSSD byla podpora od KSČM překvapením. Podle něj komunisté od revoluce nebyli v souladu se zahraničněpolitickým směřováním ČR, takže je logické, že Petříček čelí jejich tlaku, v otázce Dana Ťoka vidí Poche klientelismus. „Pan Filip je znám ve Sněmovně jako král vyjednávání v zákulisí, trafik a postů. A pan Ťok tohle odmítl a odmítl jmenovat lidi z okolí pana Filipa do různých dozorčích rad a statutárních orgánů firem, které spadají pod Ministerstvo dopravy,“ rozjel se Poche i přes protesty Filipa, že tyto řeči nebude poslouchat.

„Pane europoslanče, naučte se prosím vás počítat,“ vmetl Filip odpověď Pochemu. „Jde o menšinovou vládu a pro sociální demokracii nemohlo být překvapením, jestli jí KSČM podpoří nebo nepodpoří, protože to bylo vyjednávání ve formátu ANO, KSČM, ČSSD, KSČM. Takže jestli vy jste u toho nebyl nebo jste se nemohl zúčastnit, protože jste výrazně svým jednáním poškozoval sociální demokracii, svým jájíčkovstvím, kdy jste vy a jenom vy chtěl být ministrem zahraničí, přitom jste jasným způsobem dokázal, že vy jste ten pražský kmotr, který vyjednává,“ vmetl zřetelně dotčený Filip Pochemu na jeho „hloupé invektivy“. Bránil se, že on o ničem takovém nevyjednává a má k tomu i usnesení ústředního výboru strany, podle kterého prý nemá jít o posty. O posty ve státní správě požádal prý jen proto, aby měl informace a „unesl odpovědnost, že budeme podporovat menšinovou vládu“.

„A to, jestli máme nebo nemáme nárok, nezáleží na vás, pane europoslanče. Naučte se počítat, jestliže KSČM řekne, že dál nebude podporovat tuto vládu, tak nejen, že kdykoliv může ta vláda padnout, při hlasování o nedůvěře a při, promiňte mi, šaškárně, kterou předvádí klub sociální demokracie, že nepřijde na hlasování o důvěře vlastní vládě, tak my můžeme kdykoliv tu vládu...“ nedokončil Filip svou verbální kanonádu, protože byl přerušen moderátorkou. Ta se ptala, zda je toto na stole. „Zatím není,“ odpověděl Filip a zmínil, že KSČM si dělala analýzu, zda vláda plní to, na čem se s KSČM dohodla. A dospěla k názoru, že ano.

Poche si pochvaloval, že Filip nejdříve popřel, že by o trafikách vyjednával, a pak to de facto přiznal. Podle něj tento vliv KSČM nepřísluší, protože je v PS opozicí, nejsou v koalici a nenese odpovědnost. Vláda podle něj pracuje dobře, ale nemyslí si, že je možné, aby se dále zvyšoval „vydírací potenciál“ Vojtěcha Filipa a komunistů. „Zvláště v zahraniční politice je potřeba, aby byl co nejmenší,“ řekl bývalý kandidát na post ministra zahraničí.

Předseda Filip pak Pocheho obvinil, že nerespektuje Ústavu, protože každý má právo rozhodovat o věcech v České republice, tedy že právo poslance KSČM rozhodovat je stejné jako právo poslance ODS nebo poslance ANO. „To je ne podivný, ale trapný názor, který tady vykládá pan europoslanec Poche,“ řekl předseda komunistů. A pokud jim toto právo chce Poche upírat, tak je dle Filipa demokrat jen podle názvu.

Došlo i na obvinění ze lži. „Pamatuju si, když jste v Otázkách Václava Moravce lhal v přímém přenosu a všichni vám to tam potvrdili,“ osočil Poche předsedu komunistů a dodal, že je to doteď vyšetřováno policií. „To klidně nechte vyšetřovat, to budu rád,“ okomentoval to Filip. Komunisté Petříčka prý nemají rádi, protože ho nemá rád prezident Zeman. A Filip je podle europoslance de facto jeho tiskový mluvčí. „To je špatně?“ tázal se místopředseda Sněmovny. „Já nevím, já jenom konstatuju,“ odvětil Poche.

Petříčka pochválil Poche jako absolutně nezávislého, svébytného a dobrého ministra, prý by některé kroky dokonce tolik neakcentoval. Svou funkci externího poradce označil za běžnou na ministerstvu. „A jestli tady někdo někoho poškodil, tak já si myslím, že vaše strana poškodila tuto zemi nejvíc za poslední dobu,“ vyměňoval si Poche invektivy s Filipem.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…