Drtivá většina lidí věří národní bance. MMF mnohem méně

15.03.2012 15:01

Velká většina lidí důvěřuje České národní bance. Naopak Mezinárodnímu měnovému fondu důvěřuje méně než polovina – a číslo stále klesá. Jako jedno z vysvětleních se podle průzkumu nabízí dluhová krize eurozóny.

Drtivá většina lidí věří národní bance. MMF mnohem méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Výrazná většina lidí důvěřuje České národní bance, ukázal průzkum společnosti STEM. Dokonce 78 procent respondentů, což je nejvyšší číslo od doby, odkdy je důvěra v banku sledována. Dříve  kolísala, od roku 2005 se ale drží na stabilně vysoké úrovni.

Naopak Mezinárodní měnový fond tolik důvěry u českých občanů nevzbuzuje. Důvěřuje mu jen 42 procent lidí, přičemž číslo se stále zmenšuje – v roce 2010 to bylo 59 procent. „Jako možné vysvětlení se nabízí zejména souvislost s dluhovou krizí eurozóny a jejím řešením,“ míní agentura STEM.

Celá zpráva STEM ZDE

Oběma institucím důvěřují spíše lidé s vysokoškolským vzděláním a dobře materiálně zajištění. Výsledky se pak liší i napříč politickým spektrem. ČNB a MMF důvěřují spíše pravicoví voliči ODS a TOP 09, zatímco u sociální demokracie je důvěra zhruba na průměru. „Přívrženci KSČM vykazují podprůměrnou míru důvěry zejména v případě MMF; národní bance věří i mezi nimi sedmdesátiprocentní většina,“ dodává agentura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…